DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Cestování 2013-2016

Vítejte v sekci Cestování - výlety a dovolené jsou rozděleny podle jednotlivých roků a jsou řazeny sestupně.. U každého fotoalba je krátké povídání k výletu.. Doufáme, že si počtete a třeba vás také nalákáme na nějaký výlet :)

 

2016

 

Dovolené, tábor

Kraków, Polsko - 7.-8.9.2016

Maminka v rámci poznávacího zájezdu s lidmi, se kterými spolupracuje, poznala krásy královského města Kraków, které je od nás vzdálené asi 330 km. Cestu ale měli delší, neboť jeli z Rychnova přes Dobrušku, Náchod a nabírali další účastníky zájezdu i v Kudowa Zdrój a v Kłodzku. Mamka nastupovala do autobusu v Dobrušce v 5:20 a až po dvanácté byli na místě. První zastávkou v Krakowě byl Wawel. Je to nízký vrch na levém břehu Visly, na němž stojí Královský hrad a katedrála sv. Stanislava a Václava. Spolu s centrem města je zanesen na Seznamu světového dědictví UNESCO. Prohlídka celého komplexu trvala až do pěti hodin. Viděli např. hrobku bývalého prezidenta Polska Lecha Kaczyńskiego, který spadl v roce 2010 s letadlem. Nachází se zde také muzeum Jana Pavla II. atd. Po večeři je pak čekala prohlídka Starého města s průvodcem. Do noci tu jezdí koně s kočáry, všechny památky jsou nasvícené a je možné si prohlédnout výstavu fotografií v parku. Parádní noční procházka :) Druhý den po snídani zamířili na Kopiec Kościuszki, který je věnován polskému národnímu hrdinovi Tadeáši Kościuszkovi. Odsud se pak přesunuli do solných dolů Wieliczka, které jsou také zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO. Procházka v podzemí trvala asi tři hodiny, sešli do hloubky 135 m a našlapali přes 5 km. Cestou zpátky se stavili u Otmuchówských jezer. Už ale zapadlo slunce, tak toho moc k vidění nebylo. Tak si tam třeba někdy uděláme výlet :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Příměstský tábor Bačetínáček - 15.-19.8.2016

Letos z důvodu konání výročních obecních slavností (130 let hasičského sboru) byl pouze jeden turnus tábora. Těšili jsme se na něj skoro celý rok, pořád jsme se ptali, když už bude zase tábor :) O to větší radost jsme měli, když jsme zjistili, že naše oddílová vedoucí bude Gabča :) Hráli jsme celotáborovou hru Mraveniště. Každý oddíl byl složen z mravenců, měl nějaký název (my byli Kutílci) a šátek a čelenku určité barvy (my měli žlutou). První den jsme si nazdobili šátky pomocí sava. Já si udělal šátek s autíčkem, Kamilka se srdíčkem. Museli jsme si postavit i své mraveniště. No a pak jsme proti sobě soutěžili, hodně času jsme trávili v lese. Byla to paráda. Jeden den za námi příjeli z Lesů ČR. Přivezli s sebou ptáky, které jsme si mohli vzít do ruky a vyfotit se s nima. :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Sienna, Stronie Śłąskie, Polsko - 11.-14.8.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Krušné hory, 23. - 28.7. 2016

O prázdninách jsme jeli také navštívit babičku s dědou. V sobotu jsme museli nejdříve ubytovat hosty a pak jsme vyrazili do Chomutova. V neděli jsme se jeli podívat do Orasína za Jiříkem a Karolínkou. Protože měli oba nedávnou narozeniny, dovezli jsme jim dárky a Jiřík dostal i kornout pro prňáčky, protože ho čeká v září škola. Hráli jsme si na zahradě, na hřišti, grilovali jsme a s mamkou jsme podnikli tajnou výpravu kolem obce. Procházeli jsme i potokem a utíkali někomu zahradou. Jiřík pak říkal, že tudy chodí s tátou normálně nahlas :)) V pondělí jsme si udělali výlet za Majdalenkou z Krupky :) Sice ji neznáme, ale slyšeli jsme to v Kouzelné školce a hrozně jsme se chtěli do Krupky podívat. Sice jsme tam už před lety byli, ale už jsme si to moc nepamatovali. Navštívili jsme tedy hrad Krupka, pak jsme si zajeli na oběd do Teplic a přes Krupku jsme pak vyjeli na Komáří vížku, která je kousek od Německa. Dál jsme se chtěli stavit v Oseku v kláštěře, ale jelikož bylo pondělí, bylo zavřeno. Stejně tak jsme dopadli i se zámkem v Jezeří, ale u něj jsme objevili vyhlídku, ze které byl vidět zámek i uhelné doly. Jelikož bylo hrozné vedro a babičce netekla teplá voda, šli jsme se zchladit do potoka, což byl fakt top zážitek. Hned jsem přišel na to, že se dá z kamenů stavět hráz a tak jsme se tam cachtali docela dlouho. V úterý jsme si udělali výšlap na Mědník ke kapličce a pak jsme se podívali do štoly Země zaslíbená, která je pod Mědníkem. Chtěli jsme se ještě projít v Horní Halži ke studánce, ale rozpršelo se, tak jsme jeli zpátky. Stavili jsme se ještě ve Výsluní v kostele, který je fakt obrovský. Obrovské je i pole větrných elektráren v Rusové, kde jsme se také na skok zastavili. Ve středu jsme podnikli velkou vlakovou výpravu. Jeli jsme do Ústí nad Labem do ZOO. Vyrazili jsme už dopoledne, v Mostě nabrali Barunku s tetou Martinou a v Ústí nad Labem jsme se potkali ještě s další maminčinou spolužačkou Jitkou s malým Honzíkem. Jízda vlakem se nám líbila, i když jsme měli docela smůlu při zpáteční cestě, protože měl vlak dvě hodiny zpoždění. No a ve čtvrtek jsme po obědě zase vyrazili zpátky :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Sopoty, Polsko - 2. - 9.7.2016

Hned po vysvědčení jsme vyrazili na dovolenou, tentokrát do Polska k Baltskému moři do Sopot. I když to nebylo každý den na koupání, užili jsme si hraní na pláži, gofry, lody, donuty nebo rurki. Dobroty byly na každém kroku a všechny jsme potřebovali ochutnat :) Ještě v sobotu jsme byli na koncertě v lázeňském parku, spláchnul nás ale na přivítanou déšť :) U moře nejsou rozhledny ale majáky, tak jsme si hned druhý den na sopotský vyšlápli. Bylo z něj vidět do Gdaňska i do Gdyně. Prohlédli jsme si také Křivý dům, který vevnitř nebyl skoro vůbec křivý, což nás trochu zklamalo :) Navštívili jsme místní TIC, do kterého se jelo proskleným venkovním výtahem a z balkonu je pěkná vyhlídka na lázeňský park i na molo. Uvnitř TIC je také možnost ochutnání solanky. Říkal jsem, že chutná jako z nosu :)) V pondělí jsme si udělali do Gdańska, kde jsme si nakoupili ovoce a zeleninu a navštívili další maják. Je to místo s výhledem na Westerplatte, kde začala II. světová válka. V úterý jsme si užívali moře včetně večerního pikniku na pláži a ve středu jsme si udělali výlet do Gdyně, kde je obrovský přístav. Mohli jsme si prohlédnout historické lodě i remorkér, projeli jsme se na "ruské" kole s kabinkami, takže jsme si prohlédli město pěkně z výšky. Kromě stavení hradů z písku, lovení mušliček, brouzdání ve vodě jsme vyzkoušeli kule wodne, hráli si na hřišti a moc se nám líbily různé reklamní akce, protože jsme každou chvíli někde něco dostali - balónky, nafukovací balóny do vody, lízátka, pití a tak. Měli jme štěstí i na hodné lidi, kteří nás sami od sebe poslali o kus dál k čistější vodě nebo nám věnovali lístek na parkování :) Jo a také jsme navštívili manufakturu na výrobu lízátek a bonbonků, která byla o dva baráky od našeho bytu.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Výletování

Zřícenina hradu Výrov, Nové Město nad Metují, 30.9.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Hradec Králové, 28.9.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Neratov, 23.9.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Pašerácká stezka v Orlickém Záhoří, 16.9.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Masarykova chata, 13.9.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Bačetín, 1.9.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Dolní Morava, Stezka v oblacích, 31.8.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Výstava historických fotografií v kostele sv. Jana Křtitele v Orlickém Záhoří, 31.8.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Pochod pod deštníkem - Deštné v Orlických horách, Kouty, Šediviny, 18.6.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Bartošovice v Orlických horách, Neratov, 6.6.2016

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Zieleniec, Olešnice v Orlických horách, Deštné v Orlických horách, 2.4.2016

Původní plán na první dubnovou sobotu byl výšlap společně s Anežkou ke kostelu sv. Matouše, jenže jí nebylo dobře a tak nás mamka vzala do Polska do Zieleniece na "torfowisko", jenže jí nedošlo, že by tam ještě mohli lyžovat a že přístupová cesta k rašeliništi bude pod sněhem a bude z ní nová sjezdovka :) Sice tu byla na podzim, když jí stavěli, ale jelikož se u nás už nelyžuje, nějak jí takhle varianta nenapadla :) Omrkli jsme teda sjezdovky a já byl naštvanej, že se nemůžeme svézt lanovkou a taky že jsme nevzali lyže! Udělali jsme si ale pěknou procházku, svítilo sluníčko a bylo to moc fajn :) Z Zieleniece jsme jeli směr Duszniky-Zdrój na vyhlídku a pak přes Lewin Kłodzki do Olešnice v Orlických horách. Tam jsme zkontrolovali, že taky už nelyžujou. Nelyžovali ani v Sedloňově :) Jelikož se nám nechtělo domů, jeli jsme ještě k vyhlídce U Supa a pak k Panoramě, kde byla křížová cesta posetá bledulkami a stavili jsme se i u kostela sv. Marie a u pramene. Vzpomínali jsme, jak jsme tu byli v létě s tetou Jitkou.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Masarykova chata, Zieleniec, 1.4.2016

Aprílový výšlap k Masarykově chatě, tentokrát do výšky 1 014 m n. m. Bylo to jako přijet do zimolesa, protože nahoře ještě byl sníh a námraza na stromech. Jako obvykle jsme se šli podívat i do Polska, tentokrát jsme omrkli novou přibližovací lanovku, která tam minule ještě nebyla. Hned jsem musel vyzkoušet talířek :) Jelikož už bylo po sezóně, vešli jsme na horní stanici sedačkové lanovky a kochali se výhledem na Bystřické a Soví hory. Mamka nás strašila, že na nás vlítnou, protože tam mají všude kamery, tak jsem měl trochu strach ;) Jinak námraza byla místy i na trávě. Vypadalo to, že tam sedí zmrzlý ježečci :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Vyhlídka Nad Nároďákem, Deštné v Orlických horách, 27.3.2016

Letošní první túra na přivítání jara nazvaná "expedice do přírody" :) Zabalili jsme si do batůžků sváču, pití, dalekohled a lupu, na Starý jsme počkali na Anežku a Štěpu s tetou Luckou a společně jsme vyrazili do výšky 857 m n. m. k vyhlídce Nad Nároďákem. Cestou jsme hledali kočičky, bledule, netřesky, viděli jsme nakladená žabí vajíčka a tři žáby, hráli jsme si, že nás pozoruje vlk a k našemu překvapení se cestou zpátky jeden objevil :) Byl to sice malamut, ale vlkovi byl podobný, tak se to hodilo :) Omrkli jsme i studánku Nad Jiskrou a vylezli si na posed. Anežka se mě ptala, jestli si jí vezmu a já se ptal maminky, jestli můžu :) Zatím ještě nejsem rozhodnutý, kterou si vezmu za ženu ;)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

 

 

2015

 

Dovolená, tábory

Vernířovice, Jeseníky, 27.10. - 1.11.2015

Moje první školní podzimní prázdniny jsme strávili i s Anežkou a její rodinou v Jeseníkách. Bydleli jsme Vernířovicích v pronajatém penzionu U Staré lípy http://www.penzion-u-stare-lipy.cr-ubytovani.com/Vernirovice.htm Každá rodina jsme měli svůj pokoj i koupelnu a zbytek domu jsme měli společný. Líbila se nám obří společenská místnost s krbem, ve které jsme strávili všechny večery. Dělali jsme si tu diskotéku, karnevaly, pyžámkové párty, malovali si, hráli hry a dokonce pekli i buřtíky :) Celou dobu bylo babí léto, tak jsme dost ťapali i venku. Prošli jsme část ekostezky ve Švagrově, podnikli výšlap na Praděd, navštívili jsme zoofarmu a muzeum v Rapotíně, super hřiště v Kociánově.. Chěli jsme podniknout velkou vlakovou výpravu, ta nám ale nevyšla, protože zrovna probíhala všude v okolí elektrifikace trati a místo vlaků jezdily autobusy :) Cestou domů jsme se stavili na rozhledně v Dolní Hedeči a poslední tečkou za dovolenou byl společný oběd v Bartošovicích v Orlických horách :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Zdoňov (Adršpach) 15.-22.8.2015

Bydleli jsme v penzionu Sv. Florian (www.penzionstflorian.cz), který je hned vedle Adršpachu. Ještě v sobotu jsme si udělali výlet do Mieroszówa, kde jsme si vyšlápli na rozhlednu. Tahle dovolená byla totiž "tour de skály a rozhledny" :) V neděli ráno jsme se vydali do Adršpašských skal, které se nám velice líbily. Svezli jsme si i na lodičce. Úžasný byl zatopený lom, který měl tak průzračnou vodu, že v něm byly vidět z břehu kapři :) V pondělí jsme vyrazili na prohlídku ZOO farmy v Łączne. Viděli jsme tam od králíčků, prasátek, kachen, koziček až po klokana, lva, zebru, velbloudy, surikaty... Odpoledne zapršelo, tak jsem se projeli do Broumova na nákup a stavili se u dřevěného kostelíka.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Příměstský tábor Bačetíňáček, 2. turnus, 10.-14.8.2015

Druhý turnus jsem absolvoval po propuštění z nemocnice (spadl jsem z patrovky), takže jsem měl řádění a lítání krapet omezené :) I tak jsem si užil spoutu vodních radovánek - v bazénku, vodní bomby, stříkání z děl apod., stříleli jsme z opravdický pistole s asistencí pana policisty a patrony jsme si nechali na památku. Vyráběli jsme rámečky na společnou fotku, vyráběli jsme recyklovaný papír, hledali poklad, hráli v lese hry.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Příměstský tábor Bačetíňáček, 1. turnus, 13.-17.7.2015

Náš první příměstský tábor jsme strávili v Bačetíně u Rotundy. Maminka nás tam ráno na sedmou vozila a v pět vyzvedávala. Na dopoledne jsme měli vždy nachystnou svačinku z domova v krabičkách, což se nám velice líbilo :) Obídek a odpolední sváču nám vozili do Rotundy. Celý týden pro nás měli vymyšlený pěkný program - přijeli hasiči, horská služba, psovodi, hráli jsme hry u Rotundy nebo v lese, hledali poklad, postavili nám obří bludiště z krabic... Zábavy bylo spousta. Našli jsme si i kamarády a oblíbili si Gábinu (starostka Bačetína) a Lucku (vychovatelka). Klidně bychom tam jezdili celé prázdniny :) Na památku jsme dostali diplomy a polštářky s velrybama, se kterýma spinkáme :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 

 

Výletování

Hrochův Týnec, Štíčany, 29.-30.8.2015

Dva bezva dny s Maliňákama. Nejdřív jsme jeli na obrovskou pouť do Hrochova Týnce, kde jsme vyzkoušeli vláček, strašidelný dům, rychlodráhu nebo střílení ze vzduchovky. Večer koupačka v řece a sušení u ohně, pečení buřtíků a spaní ve stanu. Od rána cachtání v řece a k obědu kotlíkový guláš. Nejlepší závěr prázdnin, jaký si můžeme přát! :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Dolní Morava - vodní park, bobová dráha, 5.8.2015

Na Dolní Moravě jsme si užili hrozně moc zábavy ve vodním parku. Sice se tam zrovna před měsíce přehnala vichřice, takže všude byly olámané stromy, ale nám to vůbec nevadilo. Většina atrakcí už byla v provozu a hlavně všude tekla voda, ve které jsme se mohli rochnit :) Park je postaven v kopci, všude jsou korýtka, ve kterých teče voda. Voda se pouští a zavírá stavidlama, o které tam děti bohují - kdo ovládá stavido, ovládá i vodu :) V parku jsou i různé vodní mlýny, přelévačky vody, velké křeččí kolo a spousta další blbinek :) Hned vedle je zážitkový lesní park, kde je třeba obří rozhledna s klouzačkou, dřevěné domečky s prolézačkama, houpajdy, skákadla.. no pro děti prostě ráj :) Taky jsme tu vydrželi celé odpoledne a ani nám nevadilo, že nás rodičáci nevzali na lanovku. Tu si necháme na příště, protože v kopci staví Stezku v oblacích, kterou určitě budeme chtít vyzkoušet. Zvládli jsme se ale projekt na bobové dráze a dát si zmrzku :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Šerlišský Mlýn, 4.8.2015

V rámci letního výletování jsme se zajeli podívat k Šerlišskému Mlýnu, kde zrekonstrovali venkovní posezení. Mají tam venku mlýnské kolo, vodníka, čerta, živé ryby v malých bazénkách, vodní příkopy atd. Moc hezké to tam mají :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Šediviny - Czech Hobbition a kostel, 4.8.2015

Kdo znám pohádku o Hobbitech, tak ten si v Šedivinách přijde na své. Jeden nadšenec si tu na zahrádce vyrobil hobbití vesničku. Zatím má dva domečky. Do jednoho je vstup zakázán - jeho obyvatel nechce být rušen a do druhého je možné nakouknout. Má kulatá okna a vevnitř je pěkně zařízený. Krásně upravenou mají zahrádku. O kousek dál je šedivínský kostelík, který vypadá také jako z nějaké pohádky. :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Hradec Králové - dětský vláček, Bílá věž a plavba lodí, 3.8.2015

První den maminčiny dovolené jsme se vydali do Hradce Králové. Auto jsme nechali na Smetanovo nábřeží a projeli se dětským parním vláčkem, který tam každé prázdniny jezdí. Odsud jsme se šli kolem Východočeského muzea k dolní městské hradbě, po schodech nahoru na Pivovarské náměstí. Skočili jsme se vyčůrat na krajský úřad, což se mi nezdálo. Bál jsem se, že nám někdo vynadá :)) Z Pivovarského náměstí jsme přešli ke katedrále sv. Ducha a hned vedle ní už je Bílá věž, na kterou jsme si vyšlápli. Uvnitř je celá moderní s obrazovkama, klimatizací atd. Na to nejsme z rozhleden moc zvyklý :) Uvnitř věže se nachází 3. největší zvon České republiky Augustin. Z věže je vidět na Velké náměstí, na které měli naši před osmi lety první rande, univerzita, Pivovarské náměstí, knihovna "ementál" a spoustu dalšího. Z věže jsme se vrátili zpátky k autu, chtěli jsme se jet projet výletní lodí, ale bylo teprve čtvrt a jezdí až v celou, tak jsme zajeli do Hornbachu. Zpátky jsme přijeli, když akorát odplouvala, tak jsem to obrečel. Poslední vyplouvala v pět, tak jsme ještě zajeli do Jysku a poslední plavbu jsme stihli a dokonce jsme měli loď jen pro sebe. Plavili jsme se hodinu, krmili kachničky a užívali si zrcadlení. Mosty vypadaly jako magická oka :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Rozhledna Sendraž, 26.7.2015

Prázdninový výlet k rozhledně Sendraž, kterou jsem si vybral v "Mapa rozhleden a vyhlídkových míst Královéhradeckého kraje". Na výlet jsme vzali i babičku, ale jelikož je vyhlídková plošina ve výšce 28,5 m, babičku jsme nahoru nedostali :) Z výšky vypadala jako mravenec. :) Výhled jsme měli parádní na Nový Hrádek, Rozkoš, hřebeny Orlických hor, Nové Město nad Metují atd. Cesta vede po poli a kousek lesem, asi 800 m se musí pěšky. Hezky jsme se vyvětrali. Nasbírali si maliny, lesní jahůdky, vrabčinky a viděli jsme i spoustu léčivých bylinek.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Rozhledna Skuhrov nad Bělou, 26.7.2015

Jelikož se hezky vyčasilo, napadlo mě, že když jsme včera na rozhlednu kvůli průtrži nemohli jít, mohli bychom to zvládnout dneska :) Na výlet jsme vzali babičku, ta ale z rozhledny moc nadšená nebyla, nemá totiž ráda výšky. Statečně ale vyšla do prvního patra :) My z vršku viděli na pouť, na které jsme byli včera a protože už nepršelo, usmlouvali jsme rodičáky, abychom se tam vrátili a vyzkoušeli skákací a klouzací hrady :) Babička nás ještě předtím vzala na exkurzi na místní hřbitov :)))

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Bačetínské slavnosti, 25.7.2015

Po táboře nám chyběla Gábina, tak jsem využili akce Bačetské pouťové oslavy a jeli jsme se na ní navečer podívat. Potkali jsme se tam i s Anežkou a jejíma rodičema, tak jsme se hezky vyblbli. Holky si nechaly namalovat na obličeje Kittynky. Já prvně uvažoval, že si taky něco nechám namalovat, nakonec jsem si to ale přeci jen rozmyslel :) Tančili jsme, honili se po louce, dali si párek v rohlíku, ochutnal jsem pivo a pomazlil si Gabču. Bylo to moooc príma :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Skuhrov nad Bělou - pouť, 25.7.2015

Rodičové nás vzali prvně na pouť a to do Skuhrova nad Bělou. Před obecním úřadem jsme si dali sraz s Anežkou, její mamkou a bráškou Štěpánkem. Jako první jsme vyzkoušeli kolotoč se zvedacíma kabinkama. Nejdřív se mnou měla jet Anežka, na poslední chvíli si to ale rozmyslela, a tak jsem jel sám a Kamilka jela s maminkou. V kabince byla páčka, kterou se zvedala nahoru a dolů. Pak jsme chtěli na vláček, ale začalo pršet, tak jsme se schovali do autodráhy. Když přestalo, šli jsme do vláčku, ale i ten si Anežka rozmyslela a nakonec nevyzkoušela ani kolotoč. Ten my si užili s Kamčou, protože jsme jeli sami a tím pádem jsme mohli vyzkoušet všechno možný na sezení - autíčka, koníčky, motorku, zvířátka.. Poslední co jsme absolvovali byly houpací lodičky. Nestihli jsme jen skákací a klouzací hrady, protože začala strašně lít. Měli jsme v plánu ještě rozhlednu, to ale v takovém počasí nemělo cenu. Aspoň jsme si v autě dali cukrovou vatu :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Zemská brána, Bartošovice v Orlických horách, 24.7.2015

Můj historicky poslední den ve školce jsme museli náležitě oslavit. Jelikož bylo pěkné počasí a ještě u nás byla teta Alena se Štěpánkem a Vítkem, vyrazili společně na výlet k Zemské bráně a prošli jsme se podél Divoké Orlice k Pašerácké lávce a pak ještě kousek za ní kolem vojenského bunkru, kde pak Štěpa spadl do vody a museli jsme se vrátit, aby to neodmarodil :) Užívali jsme cachtání ve vodě, běhání po lese, skákání po kamenech, sbírání borůvek, sbírání kamínků, svačinky a všeho, co k výletu do přírody patří :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 

 

 

Orlické Záhoří - Orlicko-Bystřický pohár, 11.7.2015

Další zdařilá akce v Orlickém Záhoří. Tentokrát jsem se tam cíleně sešli s Anežkou a její mamkou. Přijeli jsme ale docela pozdě a oni měli rozbité auto, tak museli domů autobusem. Stihli jsme si ale zablbnout na nafukovacím hradu a dát si cukrovou vatu. Už jen s mamkou a Kamilkou jsme se nechali vyvézt na hasičském žebříku do výšky 30 m a viděli jsme tak Orlické Záhoří jako na dlani. Vůbec jsme se nebáli :)

imageimageimageimageimageimage

 

 

 

Dobruška, 28.6.2015

Trénování na prázdniny - výletík s maminkou do Dobrušky. Cílem bylo najít Kinematovlak, což nám dalo trochu zabrat, ale mise se na poslední chvíli zdařila a my si užili ve speciálně upravené vagónu pohádky O Krtečkovi. Krásně jsme koukali, bez vrtění, povídání a pod. :) Z nádraží jsme pak popojeli na náměstí, kde jsme si vyšlápli na Radniční věž, ze které je vidět na město i na Orlické hory. Koupili jsme si magnetku na ledničku a jelikož bylo vedro, vyzkoušeli jsme městské vodotrysky a místní zmrzku. Dostal jsem dvě, protože první mi spadla na zem a moc jsem brečel :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Orlické Záhoří - Dětský den, 27.6.2015

Oslav Dne děti není nikdy dost, a tak když byl táta v práci, vyrazili jsme jen s mamkou do Orlického Záhoří. Tam jsme zcela náhodně potkali Anežku s maminkou a bráškou. Nejdřív jsme řádili na nafukovacím hradu, Kamilka vyzkoušela trampošku a jízdu na poníkovi, strejda Vojta nás pak učil střílet ze vzduchovky, zařídil nám, že jsme mohli vylézt na střechu hasičského auta a pak jsme se šli dívat na hranou pohádku s loutkama. U ní jsme si dali nanuky a pak ještě kuřecí stehýnko a malinovku. Strejdu Vojtu jsme si velice oblíbili, protože než jsme odjeli, nacpal mamce do kabelku kupu sladkostí a dal nám bublifuky :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Kuks, 22.6.2015

Další maminčin pracovní "výlet". Po školení si prohlédli areál hospitalu, bylinkovou zahradu, nádvoří. Bohužel jim ale počasí nepřálo, a tak si tam budeme muset udělat výlet znovu a společně :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Rozhledna Čáp, Žernov a Na Signálu, 15.5.2015

Dvoudenní pracovní setkání ve Velichovkách završili návštěvou tří úspěšně realizovaných rozhleden - Čáp v Teplických skalách, Žernov a Na Signálu. Zrovna kvetla řepka, tak měli krásné výhledy. Všem osm rozhleden, které vznikly v rámci projektu "Místa plná rozhledů" máme v plánu během letních prázdnin navštívit.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Velichovky, 14.5.2015

Maminčin pracovní "výlet" do lázeňského městečka Velichovky, které opět začíná ožívat. Ráno měli z hotelového pokoje výhled na oboru plnou srnek a daňků :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Vrchlabí, KRTEK 5.5.2015

Maminky pracovní "výlet" do KRTKA ve Vrchlabí. Je to centrum enviromentálního vzdělávání a stavba je celá zapuštěná v podzemí, tak proto se jmenuje Krtek :) Stropy mají různé úhly podle vrcholků Krkonoš a vůbec celá stavba je dost atypická. Dostat se tam na záchod je detektivní oříšek :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Ohnišov - Cikánské toulky, 25.4.2015

Naše první účast na tradiční ohnišovské akci Cikánské toulky. Ráno jsme vyrazili s maminkou před devátou autem směr Ohnišov.  Bylo tam strašně aut i lidí, tak jsme měli trochu problém se zaparkování, ale nakonec jsme našli pěkné místečko. Na startu jsme zaplatili vstupné a vyrazili společně do pohádky. Nejdřív jsme šli docela dlouho, než jsme došli k lesu, ale pak to stálo za to. Setkali jsme se s Červenou Karkulkou, vlkem, Sněhurkou, trpaslíkama, pejskem a kočičkou, Františkem a Fanynkou, Patem a Matem, šmoulama, makovou panenkou, motýlem Emanuelem a dalšími pohádkovými bytostmi. Trasa byla dlouhá 5 km a protože na ní bylo hodně zastávek a občas jsme museli i stát frontu, šli jsme jí skoro čtyři hodiny. Za odměnu jsme se pak natáhli do trávy a dali si hranolky :) Cestou domů jsme se stavili ještě v Kounově na točení opočenské zmrzlině. :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném v Orlických horách, 18.4.2015

Po akci Skřítkové a víly vítají jaro jsme měli možnost, prohlédnout si Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesl u nás v Deštném v Orlických horách. Hrozně se mi tam líbilo, protože jsem si mohl prohlédnout spoustu starých přístrojů i historické pračky a žehličky, což je přesně to, co mě zajímá. Jen škoda, že jsem si to nemohl všechno osahat a vyzkoušet :) Určitě se tam zase budu chtít při nejbližší příležitosti podívat :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Suchý vrch, 14.4.2015

Maminčin pracovní výlet na školení na Suchém vrchu. Z rozhledny je pěkný výhled Orlické hory, Králický Sněžník a Kladsko.

imageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Dobruška, 19.3.2015

Další maminky pracovní cesta, tentokrát do Dobrušky. Na prohlídku města nás určitě letos vezme. Navštívíme muzeum, dům F.L. Věka i městskou věž, ze které je pěkný rozhled na město i Orlické hory.

imageimage

 

 

 

 

Nové Město nad Metují, 17.3.2015

Maminky pracovní "výlet" do Nového Města nad Metují. Krásně svítilo sluníčko, a tak neodolala a pořídila pár fotek zámku a historického centra. Až bude hezky, tak se sem vydáme na výlet :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Kletno u Stronie Słąskie, Jaskinia Neidżwiedzia, 21.2.2015

Na tento výlet jsem měl původně s maminkou, hrozně jsem se těšil na celý den strávený v Polsku s mamkou, paní starostkou, Matýskem a jeho rodinou. Bohužel jsem ale dostal teplotu, a tak jela do Kletna nakonec jen maminka. Po odstartování závodů Běžkosauři 2015 se šla podívat s paní starostkou do Medvědí jeskyně. Dříve v ní žili jeskynní medvědi. Jedna velká kostra je k prohlédnutí ve vestibulu budovy. Uvnitř jeskyně pak už nefotila, je to klasická krápníková jeskyně. Dokonce v ní spinkalo i pár netopírů :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

2014
Dovolená
Baška Voda, Chorvatsko, 8.-21.9.2014
V pondělí ráno jsme vyrazili k moři. U Slovinských hranic jsme byli za chvíli. Koupili jsme si dálniční známku, ale pak jsme asi půl hodiny stáli před prvním tunelem. Něco v něm opravovali. Pak už se jelo v pohodě. Jen jsme ukázali na slovinsko-chorvatské hranici pasy a mohli jsme frčet. Do Bašky Vody jsme dorazili kolem páté. Ani jsme nevybalovali, jen jsme dali jídlo do lednici a honem jsme se šli podívat na moře. Kamilka ale neodolala a hned do vody vlezla, i když jsme neměli ručníky. Bylo tam tak krásně teploučko, že to ani nevadilo. Oschla na sluníčku. No a já se samozřejmě přidal k ní. :) Než zapadlo sluníčko, prošli jsme se po pláži a teprve pak šli vybalovat. Další dny jsme si užívali koupání, sluníčka, pikniků na pláži, hřiště, procházek při západu slunce, ale i různých výletů. Těch jsme podnikli hned několik. Ten první byl rovnou ten nejdelší. Jeli jsme se podívat do Dubrovníku, který byl od nás skoro 170 km daleko, a abychom se do něj dostali, museli jsme jet kousek Bosnou a Hercegovinou. Na cestě tam jsme prošli trochu nepříjemnou celní kontrolou, kdy nám dokonce prohlíželi číslo motoru a chtěli vidět i zelenou kartu, takže ještě že jsme si nechali vystavit novou, protože tihle celníci by si to určitě vysvětlit nenechali. :) V Dubrovníku, které se nazývá Perla Jadranu, jsme hned na uvítanou viděli v přístavu obří ale opravdu obří loď. Byla několikrát větší než babičky panelák! Zaparkovali jsme pro jistotu v placeném parkovacím domě a poté jsme se vydali ke Starému městu, které je obehnané hradbami. Jen co jsme se dostali za hradby, udělali jsme si zastávku na hřišti, jenže na něm jsme si vůbec nepohráli. Spustil se takový slejvák, že i když jsme byli schovaní v průchodu, za chvíli jsme měli potopený ve vodě. Mazec. :) Asi za patnáct minut déšť začal ustávat, tak jsme jen proběhli park, mrkli na obří vlny na moři a vydali se na cestu zpátky. Za chvíli přestalo pršet uplně, tak jsme se nakonec zase vrátili a prošli si celé hradby. Pod námi byli lidi jako mravenci a viděli jsme také obří vlny. :) Z Dubrovníku jsme si dovezli i čerstvě utrženou limetku :) Druhý výlet nás zavedl od nula metrů nadmořské výšky na nejvyšší vrchol pohoří Biokovo - sv. Jure, který je vysoký 1762 m n. m. Stoupali jsme k němu po úzké hadí silničce Přírodní rezervací Biokovo. Když jsme potkali auto, musel jeden vždycky vycouvat a v té výšce nad srázem to teda bylo dobrodrůžo. :) Dokonce jsme tam potkali cestou i volně běhající koně a osla! :) Třetí výlet nás zavedl do Bosny a Hercegoviny, do města Mostar. Prvně jsme se tak setkali s muslimskou kulturou a viděli naživo mešity. Starý most v Mostaru je proslulý tím, že spojuje křesťanskou a muslimskou část města. Za války byl vybombardován a znovu před pár lety postaven. Válka byla ve městě znát i po deseti letech. Spousta baráku je pořád postřílená od kulek. Tu zvláštní atmosféru vnímali ale jen dospěláci. Poslední výlet byl "za vodou". První zastávka byla v Zadvarjevě, kde jsou vodopády, dál jsme zajeli do Imotski k Modrému jezeru a poslední byla Lokvičická jezera, kde je také vodopád, ale ten byl letos kvůli suchu vyschlý, takže jsme viděli jen jezera z dálky. Vypadaly spíš jak větší louže. :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Weissensee, Rakousko, 6.-8.9.2014
6.9.2014 začala naše druhá společná dovolená s dědou Frantou. Odjíždět jsme měli v sedm, ale jak je u nás známo, nikdy to nevyjde podle plánu :) Sice jsme tentokrát opravdu v sedm seděli v autě, ale táta shodou okolností zjistil, že máme špatně vydanou zelenou kartu, takže jsme nejdřív mířili do Prahy, aby nám tam vystavili novou. Jelikož jsme měli zpoždění i díky provozu před Prahou, cestou už jsme se nikde nezastavovali (jen čůrat) a jeli jsme rovnou do Neusachu u Weissensee, abychom tam byli co nejdříve. Do penzion Hoffmann http://www.ferienhof-hoffmann.at/ jsme dorazili na šestou hodinu. Než zapadlo sluníčko, pohráli jsme si na hřišti, abychom se protáhli a mrkli jsme se i jezeru, které bylo strašně velikánské a od penzionu jen pár metrů. Bylo tam ale mraky komárů, tak jsme za chvíli utekli :) Druhý den jsme jeli na výlet do hor, abychom viděli nejvyšší horu Rakouska, která se jmenuje Grossglockner. Dá se k němu dojet po Hochalpenstrasse, což je uzavřená zpoplatněná silnice. Dojeli jsme až k parkovišti, kde jsme nechali auto a šli se podívat na nejvyšší vrchol. Byl zrovna trochu v mlze, ale výhled stál i tak za to. Po námi jsme viděli ledovcové jezero a na vršcích ležel sníh. Prošli jsme se k rozhledně Swarovski, na kterou jsme si vyšlápli. Je vevnitř zdobená broušenými kamínky. Vyfotili jsme se u obřího kamzíka a s císařem Josefem a pak jsme popojeli ještě kousek výš. Projeli jsme tunelem a za ním jsme dočkali konečně sněhu! Nasadili jsme si rukavičky a šli jsme stavět sněhuláky. Bylo to naprosto super :) Sníh byl teda docela mokrý a byl jen místy, ale i tak to byl velký zážitek, když dolejc jsme chodili v tričkách :) Postavili jsme ji rovnou několik. Cestou jsme se ještě stavili u lanovky a společně jsme s ní vystoupali na další vrchol - Schareck. Tam je ve výšce 2600 m n. m. horní stanice lanovky. Na samotný vrchol se musí vystoupat ještě o kus výš. I tam byl místy sníh, ale také tam dost foukalo a kvetlo kupodivu několik druhů kytiček :) Odsud už jsme se vrátili zpátky do našeho penzionku na pozdní oběd. Odpolko nás mamka chtěla vzít na projížďku parníčkem po jezeru, jenže začalo lít jako z konve, voda se valila všude po ulicích, tak jsme zůstali doma a malovali si. Další den ráno jsme odjížděli do Chorvatska do Bašky Vody, kde jsme byli na dovolené už vloni.
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Jizerské hory, Albrechtice v Jizerských horách, 21.-28.6.2014

Poslední červnový týden jsme strávili společně na dovolené v Jizerských horách. Bydleli jsme v Albrechticích v Jizerských horách v penzionu Krabička http://www.penzion-krabicka.cz/. Přímo v Albrechticích jsme se ale moc neohřáli, hodně jsme jezdili po okolí, procházeli se po přírodě, zdolávali rozhledny a tak :) Kamilka dostala přezdívku "kamzík", protože neskutečně zvládala všechny kamenité a kořenové cestičky v lesích :) A co jsme všechno zvládli? Cestou do Albrechtic v Jizerských horách jsme se stavili v Hostinném a ve Vrchlabí, aby nám maminka ukázala místa, kam jezdí pracovně a pokaždé nám o nich vypráví. Legendu do hostinských obrech už umím také vyprávět :) První den dovolené jsme jeli ráno do Kořenova do Muzea ozubnicové dráhy. Konečně jsem viděl, jak vypadá ozubené kolo pro vláček, ale jinak to bylo trochu zklamání. V muzeu toho moc k vidění nebylo a já doufal, že se zubačkou i svezu a ta nejela. Z Kořenova jsme se zajeli podívat na vodní nádrž Souš a odsud do Desné, kde jsme si udělali prochajdu k vodopádům. Po téhle túře jsme odpadli v autě, tak nás naši zavezli do Liberce. Z něj je to kousek na Ještěd, tak jsme se na něj vyvezli po probuzení kabinkovou lanovkou a měli jsme štěstí na pěkné výhledy :) Nahoře nás překvapil ztracený Marťánek. Druhý den jsme se prošli z Horního Maxova křížovou cestou k rozhledně Slovanka, kde jsme si dali svačinku na kameni. Po obědě jsme proťapkali přírodní rezervaci Jedlový Důl u Josefova Dolu, na jejímž konci na nás čekal vodopád Jedlová. Chtěli jsme si vyzkoušet transbordér u Chrastavy, tam ale byly uzavírky kvůli opravám silnic a vůbec jsme se k němu nedostali. Úterý byl rozhlednový a i trochu smolný den. :) Nejdřív jsme si vyšlápli na rozlednu Černá Studnice. Další cesta vedla do Jablonce nad Nisou k rozhledně Petřín, tam jsme ale byli o hodinu dřív než otvírali. Zajeli jsme tedy k rozhledně Nisanka, ta měla otevřeno jen čt-ne a ve finále se nás "vykašlal" i Bramberk, kde měli otevřeno až o víkendu. Chjo. U Bramberku jsme si zase dali obídek na kameni a přemýšleli jsme, co dál. Prošli jsme se tedy k rozhledně Císařský kámen, která je otevřená celoročně nonstop. :) Tam jsme měli zážitek se srnkou, která proběhla pod rozhlednou, když jsme z ní šli dolů a cestou k autu jsme si dali i pár borůvek. V autě jsme hned odpadli :) Naši se projeli směrem do Českého Ráje ke skalního hradu Frýdštejn. Ten si maminka ale vyfotila jen z auta, nechtěi nás budit. :) Na něj se podíváme třeba při příští dovolené. :) Ve středu se pokazilo počasí a skoro celý den pršelo. Dopoledne jsme navštívili Muzeum výroby hraček v Jiřetíně pod Jedlovou. Mohli jsme si v rámci prohlídky prohlídnout opravdový provoz a vidět, jak vzniká třeba krteček. To se mi fakt líbilo, protože na vyrábění hrozně rád koukám a teď jsem konečně viděl nějaké i doopravdy. :) Z výroby jsme se přesunuli do kreativních dílen, kde jsme si sami vyrobili několik hraček. Odsud jsme zajeli do Liberce. Původně jsme chtěli navštívit IQ landii, nakonec jsme skončili v Dinoparku, který byl fakt super, mnohem lepší než ten v Plzni, ve kterém jsme byli vloni. Dinopark tu mají ve dvou patrech obchodního domu, vše je udělané tak víc bojavě :) Super byl i okruh pro děti, který byl podobný lanovém parku. Prošel jsem si ho asi 10x :) Ve čtvrtek jsme zmáhli nejdřív rozhlednu Nisanka, u které nás uvítal moc příjemný pán. Dokonce nám půjčil dalekohled. Od Nisanky jsme se přesunuli do Příchovic, odkud jsme se prošli k rozhledně Štěpánka. Tam jsme si zase dali jídlo v přírodě a pak jsme si zajeli do Velkých Hamrů do Muzea obnovitelných zdrojů energie, kde jsme si mohli prohlídnout model bioplynový stanice, části turbín, vyrobil si elektřinu šlapáním na kole, roztočit vodní mlýn... a taky tu funguje a dá se zblízka prohlídnout opravdická vodní turbína. Takže také super zážitek :) Poslední den jsme si zajeli do Janova nad Nisou, kde je úžasná 900 m dlouhá bobová dráha. Sjeli jsme si tu každý tři jízdy a nestát to tolik peněz, jezdíme tam ještě teď :)) Odpoledne jsme si udělali túru k vodní nádrži Josefův Důl, která je opravdu obrovská a moc hezká. Jako poslední jsme navštíli muzeum a rozhlednu Járy Cimrmana Maják. Původně jsme si mysleli, že ještě v sobotu vyjedeme lanovkou na Tanvaldský Špičák (v sobotu spouštěli letní provoz), ale ráno pršelo, tak jsme jeli rovnou domů.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 

 

 

 
Výletování
Kudowa Zdrój, 27.10.2014
Jelikož jsme pořád žadonili, že se chceme podívat do Polska, vzala nás mamka do nedaleké Kudowy Zdrój, kde byla před pár týdny na konferenci. Ukázala nám, kde bydlela a taky jsme se prošli k Altánu lásky, který tam tenkrát slavnostně otvírali. Dneska jsem moc neměl náladu, tak jsem chvílema měl řeči, je tam moc schodů a tak podobně :) Celkově jsem byl ale nadšený, že jsem konečně v Polsku a ještě víc, když jsme se stavili v krámě a koupili v něm polské mléko, vajíčka a pitíčka :) Pokaždé, když jsme otvírali novou krabici mléka jsem nezapomněl poznamenat, že tohle je to mléko z Berušky :) Do Polska chci určitě zase :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Feistův kopec v Olešnici v Orlických horách, naučná geologická stezka 19.10.2014
Opět s tetou Pavlínou a Zipákem jsme vyrazili tentokrát do Olesnice v Orlických horách a právě i tam by měla vyrůst nová rozhledna. Tady ale nikdy předtím nestála.  Umíštěna by měla být na sjezdovce. Kousek od ní vede lesem nová geologická stezka (od července 2014), tak jsme si jí prošli. Les byl krásně podzimní a nasbírali jsme ještě spoustu houbiček :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Velká Deštná 12.10.2014
Náš první výšlap ve čtyřech na nejvyšší vrchol Orlických hor. Společně s námi se tam vydala i teta Pavlína od mamky z práce se psem Zipem. Celou cestu jsme se s ním honili a dováděli. Byla to sranda a počasí na polovinu října skoro letní. Sluníčko krásně hřálo. Škoda jen, že z vrcholu není nikam vidět, protože tu chybí rozhledna, která tu dříve stála, ale vlivem počasí se před časem rozpadla. Maminka teď pracuje s paní starostkou na postavení nové, tak snad vše dobře dopadne a rozhledny se dočkáme. :) Říkal jsem mamince, aby jednu rozhlednu postavila i u nás na sjezdovce. :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Praha, 30.8.2014
Den před mými pátými narozeninami jsme se vydali do Prahy za strejdou Honzou a tetou Evou. Připravili pro nás príma den. :) Byl to vlastně dárek k Vánocům, který jsme si ještě nestihli vybrat. :) Sešli jsme se v Letné, kde strejda bydlí. Od nich jsme se prošli do Letenských sadů, kde jsme si pohráli na hřišti, zastavili se u kyvadla (který se zrovna nekývalo) a pak jsme si zašli k Letenskému zámečku na oběd. Jakmile jsme dojedli, začalo trochu pršet, tak jsme se rychle přesunuli do Národního technického muzea, které jsem si náležitě užil :) Odsud jsme pak jeli metrem na Hlavní nádraží, podívat se na vláčky a potom znovu metrem pod Petřín, na který jsme si vyjeli lanovkou. Na Petříně jsme si prohlédli Růžový sad a došli až k Petřínské rozhledně. Samozřejmě jsem chtěl nahoru, tak jsme si dali výšlap a užili si parádní výhledy na Pražský hrad, Karlův most a nespočet červených stříšek :) Poslední zastávkou bylo zrcadlové bludiště. Když jsme z něj vylezli, pomalu začalo zapadat sluníčko. Z Petřína jsme se prošli dolů z kopce pěšky, abychom si užili společnou procházku. Zpátky jsme se přesunuli tramvají a metrem, takže jsme si ježdění vším možným užili až až. U mě rozhodně vede metro :) V osm jsme se rozloučili a jeli zpátky k nám na hory. My si s Kamčou zbaštili hranolky z Mekáče a usnuli těsně za Prahou. :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Stíčany, 28.8.2014
Letos nám nevyšla dovolená s Maliňákama, protože si budují chatičku na samotě u vody ve Stíčanech, odkud strejda Petr pochází, tak jsme jeli aspoň za nima podívat, abychom se po roce zase sešli. Užili jsme si báječný odpoledne u říčky, chytali jsme ryby, opekli si buřtíky, lítali v trávě, házeli kameny do vody, furt něco chroustali a byla to hrozná pohodička!
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Anenský vrch, 21.8.2014
Na Anenský vrch jsme se vydali z Mezivrší, odkud jsme šli pěšky po stezce vojenského opevnění z druhé světové války, takže jsme si prohlídli bunkry a řopíky, polívali jsme se v lese, jedli borůvky, ostružiny, maliny a na konci nás jako bonus čekala rozhledna Anna, ze které je vidět Velká Deštná, Bystřické hory a Jeseníky :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Orlické Záhoří + Lasówka, 16.8.2014
Tentokrát jsme jeli omrknout soutěž Kunštátský drvoštěp v Orlickém Záhoří. Soutěžící plnili různé úkoly s klasickou a motorovou pilou. Kromě soutěže jsme se také podívali k rybníčku a cestou zpátky jsme si udělali procházku k pěšímu přechodu v Lasówce, kde kdysi dávno bývala sklárna.
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Toužetín, Donín, Slavětín a svatba tety Alči :),  9.8.2014
Na svatbu tety Alči jsme se moc těšili, hlavně Kamilka, protože ta byla prvně v životě družičkou :) Teta jí k tomu pořídila nádherný šatičky, tak si ještě před svatbou hrála na princeznu :) Na svatbu jsme vyrazili den předem, protože to bylo od nás mooooc daleko. Přespali jsme u babičky v Chomutově a ráno jeli za tetou do Toužetína, kde bydlí. Tam jsme si pohráli na zahradě, seznámili se s ostatníma dětičkama a v jedenáct jsme popojeli autem do Donína, odkud jsme šli kousek pěšky k připravenému svatebnímu altánku. Kamilka měla za úkol jít s ostatníma holčičkama před nevěstou, ale holky se trochu šprajcovaly, tak jsem musel vzít Kamču za ruku já a přidali se k nám nakonec i kluci tety Alči. Doprovod měla teda o něco větší, než plánovala :) Po obřadu jsme se fotili a pak zase nastoupily družičky s košíčkama a s lístečkama růží a házely je před nevěstu s ženichem :) Když bylo po všem, přesunuli jsme se do Slavětína, kde se svatba oslavovala. To jsme si moc užili, protože tam bylo hodně dětí, mohli jsme lítat venku na velký zahradě, hrát si na hříšťáku, prohlídnout si zvířecí farmu, mlsat všechno možný a objednávat si sami džusíky :))
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 
 
 
 
 
Brno, 12.7.2014
Po delší době jsme si udělali výlet za prababičkou do Brna, kde jsme se opět sešli i s tetou Petrou, tetou Kájou, strejdou Ondrou, Justýnkou, Amálkou a samozřejmě s prababičkou a pradědou :) U prababičky jsme si pohráli, naobědvali se a když nám dětičkám začalo být v bytě těsno, radši jsme vyrazili ven :) Společně jsme se jeli podívat k Brněnské přehradě, na které jsme se povozili na parníčku! Z přehrady jsme ještě jeli navštívit tetu Jiřinku a strejdu Fana, kteří nás moc užívali. Teta s náma třeba hrála na klavír :) Bylo to moc príma :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
Masarykova chata, 6.6.2014
První letošní výšlap k Masarykově chatě. Rodičáci mi vysvětlili, co je to hraniční kámen, tak jsem se na něm různě točil a pořád jsem řešil, jestli jsem zrovna v Čechách nebo v Polsku :) Kamilce se chtělo kakat, tak to poslala do Polska a maminka se smála, že to je teda "bezva přeshraniční spolupráce" :))))
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Hradec Králové, 11.5.2014
Dnes byl Den matek, tak jsme si udělali hezký den. Zajeli jsme do Hradce Králové do Cinestaru na pohádku Hurá do pravěku! Z kina jsme se přesunuli na Smetanovo nábřeží, kde jsme se svezli v parku dětským vláčkem, u řeky jsme nakrmili kačeny a pak jsme se prošli po nábřezí k jezu Hučák. Cestou jsme viděli kolesový parník. Chtěli jsme se také svézt, ale na poslední jízdu jsme byli sami, tak už nevyjel. Tento výlet jsme si tedy nechali na jindy :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Častolovice, 1.5.2014
Na svátek práce jsme si udělali výlet do Častolovic, kde je zámek s krásným parkem a zámeckým zvířetníkem. Na ten jsme se těšili nejvíc. :) Prohlídku zámku jsme si nechali na jindy a prošli jsme se rovnou za zvířátkama. Volně tam běhali pávi, jen byl dokonce albín. Oba se před náma krásně natřásali. :) Viděli jsme i holuby, malý prasátka, kozičky, spinkající kůzlátka, ovečky a jehňátkama, poníky, oslíka, lamu a další. :) Po zvířetníku jsme si prošli velikánský park s chráněnou lípou, spoustou kytiček, rybníkem a završili jsme to blbnutím na dětském hřišti. Výlet se nám moc líbil a určitě jsme nebyli v Častolovicích naposled.
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Kadaň, 20.4.2014
V rámci návštěvy babičky a dědy v Chomutově jsme si udělali výlet do Kadaně za strejdou Pepou a tetou Šárkou. Prošli jsme se z náměstí na nábřeží a podél něj až k jezu, kde jsme si pohráli na hřišti. Zašli jsme i na zmrzku a stavili se v Katově uličce, která je tak ouzká, že když rozpažím, dosáhnu na obě stěny :) Moc se mi líbila :) Před odjezdem jsme se stavili ještě na jednom hřišti. Tam bylo běhací kolo jako pro křečky, tak v něm jsme se vyřádili my, táta i strejda Pepa :) Strejda nás celou dobu také fotil, takže máme pár dalších hezký foteček do sbírky :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Nechranice, 19.4.2014
Dneska nás rodičáci zavezli k přehradě Nechranice, která má skoro 3 km dlouhou hráz. Zajeli jsme se tam jen na skok. Nás zajímala hlavně svačinka v batůžku ;)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Hněvín, 17.4.2014
Před návštěvou tety Martiny a Barunky v Mostě jsme se zastavili u hradu Hněvín, ze kterého je krásný výhled na Litvínov, Most a České Středohoří. Proběhli jsme se kolem hradu, pokochali se výhledem a vyfotili se - já se moc fotit nechtěl :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Vyhlídka Nad Nároďákem, 9.3.2014
Nedělní prochajda jen s maminkou - táta byl v práci. Zabalili jsme si svačinku a vyrazili do přírody. Prošli jsme kolem nových domů, které nám rostou za zahradou, kolem hasičské nádrže, za kterou stojí penzion Anička a dál jsme pokračovali lesem do kopce. Cestou jsme si prohlíželi kytičky, potůček, baštili jsme. Zastavili jsme se u studánky a také u sochy sv. Antonína z Padovy, který je ochránce dětí. Odsud už to byl kousek na částečnou vyhlídku. Viděli jsme, že je ale výhled špatný, tak jsme dál už nešli - trochu jsme se báli. :) Kostel sv. Matouše a sjezdovky jsme oparu poznali a až nahoru si vyšlápneme jindy a pro jistotu i s tátou ;)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Neratov, 10.2.2014
Náš první společný výlet roku 2014 vedl do kostela v Neratově, ve kterém měli rodiče svatbu. I když je od nás docela daleko, každý rok se tam vydáme na průzkum, jak pokročili s rekonstrukcí. Letos nás překvapili modelem kostela, který je uvnitř vystaven. Ukazuje, jakým směrem  by se měla měla vnitřní výzdoba ubírat. Např.  oknech a ve výklencích by měly být nové vitráže.
 
imageimageimageimageimageimageimageimage
 

 

 

 

 

 

2013
Dovolená
Chorvatsko, Baška Voda, 9.-19.9.2013
Někdy kolem šesté večer jsem v pondělí 9.9.2013 konečně viděl já i Kamilka na vlastní oči prvně moře. Bylo obrovský a jmenovalo se Jaderské :) Když jsme pokochali pohledem na moře, dojeli jsme do Bašky Vody, kde jsme se setkali s tetou Evou, která nám ukázala, kde budeme bydlet. Vybalili jsme věci a už už jsem chtěl honem k moři, i když už byla tma. Prošli jsme se k nedalekému přístavu a poslouchali šum moře. V té tmě mi to připadalo trochu strašidelné, kort když se za náma rozezvonil kostel. :) Druhý den ráno už to bylo veselejší, hráli jsme si na břehu moře, dopoledne bylo pod mrakem, tak jsme měli pláž skoro pro sebe. Odpoledne se na nás přijela podívat teta Danuška se strejdou Kájou a to už jsme se i koupali. :) Ve středu už svítilo sluníčko na plno, tak jsme se celý den koupali, slunili, stavěli něco z kamínků atd. Večer jsme si udělali výlet do Makarske, kde jsme se podívali hlavně na větší lodě. :) Ve čtvrtek dopoledne jsme byli na pláži, odpoledne jsme si udělali výlet do Živogošće za tetou Danuškou a strejdou Kájou. V pátek dopoledne jsme vyrazili s dědou a tetou Evou na lodi na moře, rodičáci absolvovali parasailing. Trochu jsme o ně měli strach, tak jsme ani nedutali, dokud nepřistáli zase zpátky na lodi. :) Odpoledne koupačka a večer jsme koukali na západ slunce z pláže Nikolina. V sobotu jsme si udělali výlet k řece Cetina, projeli jsme se podél ní až do Omiše a odsud ještě kousek dál skoro až ke Splitu. Zpátky jsme jeli podél pobřeží. Odpoledne ještě koupačka a večer jako vždycky prochajda městem. :) V neděli jsme si půjčili motorovou loď a vydali jsme se i s dědou na moře. Byly ale docela velký vlny, tak jsme nemohli nikam daleko a ani nikde přistávat u břehu. Dělal jsem kapitána. Byl jsem na to náležitě pyšnej. Hlásil jsem každou loď i skálu. :) Odpoledne jsme si půjčili ještě šlapadlo. :) Další den jsme vyrazili dopoledne do horské vesničky Topići, odkud byl krásný výhled na Bašku Vodu a ostrov Brač. Tady jsem prvně ochutnal granátové jablko. :) Navečer jsme hledali vyhlídku Gradina, ale marně. :) Aspoň jsme objevili fíkovník, takže jsem ochutnal i čerstvé fíky. :) Ve středu jsme vyrazili společně s tetou Evou do Zadvarje na trhy. Prodávali tam kromě ovoce zeleniny i živá zvířata, staré věci atd. Mrkli jsme i na Zadvarjevské vodopády a odsud jsme pokračovali k Zelenému jezeru, které na hranici s Bosnou a Hercegovinou. Odsud jsme přejeli ještě k Červenému a Modrému jezeru, která se nazývají jezera Imostká. Z Imostki jsme jeli do Makarske, kde maminka nakoupila jídlo na cestu domů, protože se nám pobyt u moře začal nehezky zkracovat. :) Poslední jsme strávili na pláži, mrkli jsme se na Gradinu, odpoledne maminka zabalila. No a ráno už jsme jen rozloučili s tetou Evou a s dědou a jeli jsme zpátky do Čech. Doma na nás čekala pěkná zimajzna!
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Rakousko, Dorfgastein, 7.-9.9.2013
Po prvním společném týdnu ve školce jsme vyrazili na naší první dovolenou k moři. Nejeli jsme sami, ale s dědou Frantou. V sobotu brzy ráno jsme naskákali do aut, zapli jsme na obrazovkách Klubík a valili jsme k hraničnímu přechodu Horní Dvořiště/Summerau. Těsně před hraničním přechodem jsme usnuli, tak jsme přejezd do Rakouska ani nezaregistrovali. :) Aby si děda a táta mohli po řízení odpočinout, udělali jsme si zastávku u jezer Attersee a Mondsee. Do Dorfgasteinu, kde jsme do pondělka zůstali, jsme dorazili o půl páté. Ubytovali jsme se v penzionu Zollweg, odnosili pár věcí z auta a šli se projít, abychom se protáhli po cestě autem. Zjistili jsme, kudy se dostaneme k dolní stanici kabinkové lanovky, omkrli jsme městečko a pak už jsme jen odpočívali. :) Druhý den jsme vyrazili dopoledne kabinkovou lanovkou na vrcholek hory (Gipfelbahn Fulseck I a II). Měli jsme okolní vrcholky, cestičky, údolí, zasněžovací nádrž, domečky atd. jako na dlani. Byl tam neuvěřitelný klid. :) Dali jsme si svačinku, pokochali se výhledem a sjeli zpátky dolů. Odsud jsme zajeli do Böcksteinu, abychom zjistili, v kolik odsud odjíždí autovlak do Vellachu. Jeden zrovna přijel, tak jsme omrkli, jak "nastupujou" a "vystupujou" auta z vagónu. V pondělí brzy ráno jsme se rozloučili s Dorfgasteinem a pokračovali dál v cestě k moři. V Böcksteinu jsme nasedli na autovlak, projeli tunelem a dál pokračovali k hranicím se Slovinskem.
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Krkonoše, Svoboda nad Úpou, 17.8 - 24.8.2013
Naše společná dovolená s Maliňákama - se strejdou Petrem, Petříkem, Anetkou a tetou Míšou. Už jsme s nima byli na dovolený vloni v Beskydech a i letos jsme si to společně hezky užili. :) Tentokrát místo i ubytování vybíral strejda Péťa. Bydleli jsme ve Svobodě nad Úpou v domečku, který jsme měli jen pro sebe. Hned po příjezdu jsme si vybalili a už jsem se nemohl dočkat, až uvidím Krakonoše. Sotva jsme se v domečku rozkoukali, jeli jsme do Horní Malé Úpy, kde jsme byli už před dvěma lety, podívat se do Infocentra na Krkakonoše. Seděl hned za dveřmi. Nejdřív jsme se ho trochu báli, ale pak jsme se s ním směle vyfotili. :) Hned druhý naplánovali strejda a táta výšlap na nejvyšší horu České republiky Sněžku. Maminka si teda nedokázala moc dobře představit, jak to vyšlápnem, ale zmákli jsme to! :) Ze Svobody nad Úpou jsme jeli autem do Velké Úpy, odsud jsme se nechali vyvézt sedačkovou lanovkou k boudám Portášky a odsud jsme šli pěšky k chatám Růžohorky. Od Růžohorek jsme pokračovali dál po cestě lesem, spoupali jsme výš a výš, až se začaly ztrácet stromy. Zrovna tu stavěli novou sedačkovou lanovku, tak jsme mohli omrknout rozestavěnou stanici a samotný sloupy. :) Když zmizely stromy uplně a všude byla jen kleč, najednou se před námi objevila Sněžka. Kopec to je obří a zespoda to vypadalo, že nemůžeme nahoru vylézt, že se prostě svezeme dolů. :))) Statečně jsme se ale vydali po kamenité cestě a dál i schodech k vrcholku. Cestou jsme si už mohli užívat výhled na okolí - Černou Horu, dokonce byly vidět i Orlické hory. Na vrcholku docela foukalo a kupodivu tam bylo hrozně moc lidí! Užili jsme si výhledy, odpočinuli si a dali jsme se na cestu dolů. Sestupovali jsme z druhé strany hory až k Obřímu sedlu. Tam jsme si zase odpočinuli a sestoupili jsme dolů Obřím dolem až do Pece pod Sněžkou, odkud jsme jeli autobusem k našim autům do Velké Úpy. Tohle všechno dalo dohromady 12 km, který jsem ušel úplně sám. Na kilometry to není až tolik ale to převýšení bylo fakt veliký. :) Třetí den jsme si udělali výlet do Harrachova, kde jsme se prošli lesem podél říčky Mumlavy k Mumlavským vodopádu, prošli jsme si liščí stezku, dali si tam obídek a já s maminkou jsme pak jeli v dešti lanovkou na Čertovu horu. :) Další den jsme dopoledne zvládli výšlap po kamenné cestičce lesem až ke zřícenině Aichelburg a odpoledne jsme si prohlédli dělostřeleckou tvrz Stachelberg. Ve středu dopoledne jsme navštívili město Trutnov, které městem draka. Ten byl i na městské věži! V infocentru seděl další Krakonoš a na náměstí, které se jmenovalo Krakonošovo byla i Krakonošova kašna. :) Prošli jsme se až do parku, kde byla pro změnu Dračí kašna, tam jsme si dali sváču a odpoledne jsme jeli do Pece pod Sněžkou, odkud jsme si udělali prochajdu k lanové dráze na Hnědý vrch. Tam byla i rozhledna, na kterou jsme se vyšplhali a v dálce jsme viděli Sněžku i s naší stezkou, kterou jsme v neděli ušli, Černá hora i Pec pod Sněžkou. Ve čtvrtek jsme se vydali na Černou horu. Konečně jsem se dočkal kabinkové lanovky. :) Nejdřív jsme se prošli k vysílači, pak jsme prošli Černohorské rašeliniště a jako tečku jsme si vyšlápli (zase už jen já s maminkou) na rozhlednu Panorama. V pátek dopoledne jsme si udělali výlet do Černého dolu, kde je technická lanovka a veliký vápencový kamenolom. Odpoledne jsme si zašli na výstavu krkonošských skřítků do Infocentra ve Svobodě nad Úpou a pak se prošli lesem až k altánu Mochomůrka. :) Večer opíkačka buřtíků a ráno balení a cesta zpátky do Orlických hor. :) Za hodinku a něco jsme byli doma. ;)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Chomutov, 29.6.-4.7.2013
Téměř týdenní dovolená s maminkou a Kamilkou u babičky v Chomutově, tentokrát jsme byli bez tatínka. Ten neměl prázdniny jako já a musel do práce :) K babičce nás odvezl děda Jirka v sobotu odpoledne, dorazili jsme až navečer, takže výletování a návštěvování se konalo až v neděli. Dopoledne jsme jeli do zahrádkářské kolonie za Údlicema na zahrádku k mamčině tetě Běle. Konala se tu rodinná sešlost dědovo sourozenců. Sešli se, aby zavzpomínali na prababičku, která zemřela letos v květnu a zrovna v neděli by měla 87 narozeniny. Tam jsme si dali i obídek a po něm jsme jeli do Orasína za strejdou Jirkou, Karolínkou a Jiříkem. Tomu jsme dali dárek k třetím narozeninám, který měl v červnu, pohráli jsme si v pokojíku a šli na dlouhou procházku. Po prochajdě jsem si chvíli hráli na zahrádce a na večeři jsme jeli zpátky k babičce do Chomutova. V pondělí jsme se dopoledne s maminkou prošli lesem k Přivadiči, podél něj jsme šli až k mostu, pak hadím chodníkem nahoru do kopce k hotelu Špesadr a po schodech zase dolů. Prochajdou jsme šli zpátky k babičce na obídek. Po obídku jsme vyrazili s tetou Pavlínou a Aničkou na dlouhou procházku Bezručovým údolím až na 1. mlýn, kde jsme si dali džusík a hranolky. Zpátky jsme se už jen vezli ve vozítku tety Pavlíny, říkali jsme mu autobus :) Teda vezl jsem se v něm já s Aničkou a Kamilka jela v kočárku, ta ale remcala, že chce jet taky autem nebo že chce běhat :) V úterý dopoledne jsem si hráli ve Václavský, sbíral jsem klacky na zátop a dával je na kupu pod stromama. Po obědě jsem šel jen já s maminkou pěšky do města, kde jsme si dali zrmzlinku a pak vylezli na Městkou věž. Odsud bylo vidět krásně náměstí a dokonce babičky panelák. Ve čtyři jsme jeli na návštěvu k tetě Jitce, kde jsme si hráli na zahrádce, zbaštili jsem jí moruše a hrášek, zalívali kytičky a čistili jí květináče :) Ve středu dopoledne jsem si dali sraz s tetou Martinou a Barunkou před Kamencovým jezerem, dovnitř jsme šli společně. Počasí bylo takové divné - chvíli vedro, pak zase na mikinu, ale díky tomu tam bylo minimum lidí a mohli jsme si to parádně užít :) Běhali jsem bosí v písku, malovali do něj, klouzali jsme se na klouzajdách, houpali na houpačkách a když vylezlo slunce, cachtali jsme se dokonce neplánovaně ve vodě a moc jsme si to užívali :) Cestou domů jsme se stavili na vlakové zastávce a koukali na vláčky :) Odpoledne jsem měli ještě sraz na hřišti u Jitřenky s tetou Alčou, Štěpánkem a Vítkem. Poslední den, ve čtvrtek jsme se viděli ještě s tetou Pavlínou a Aničkou, před odjezdem s tetou Bárou, strejdou Lubošem, Nikolkou a Adélkou v bříšku. Ta se má narodit za dva týdny :) S holkama jsme se honili po trávníku, schovávali mezi stromama a blbli s klackama :) O půl čtvrtý jsme s dědou vyrazili zpátky k nám do Orlických hor za tatínkem :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Zbiroh + Chomutov, 9.-14.5.2013
Dovolenou jsme začali ve čtvrtek netradičně v Dětské klinice v Hradci Králové, kde mi pan doktor udělal komplet ORL prohlídku. Není to klasická klinika, ale zároveň i úžasný hrací centrum :) Z Hradce jsme jeli autem do Plzně, kde jsme měli sraz s tetou Petrou a strejdou Standou na parkovišti u Techmania Science Center. Společně jsem si ho šli prohlédnout. Techmania Science Center je založeno na expozicích složených z interaktivních exponátů, které herní formou přibližují určitý matematický či fyzikální princip. Interaktivnost spočívá v tom, že návštěvník svojí činností exponát "rozhýbe", tak aby se prostřednictvím daného děje ukázal vlastní princip. Učení je zde postaveno na vlastním prožitku - zkušenosti. Bylo to fáááákt zajímavý :) Z Plzně jsme jeli do Zbiroha, kde jsme bydleli následující tři dny. V pátek ráno hodně pršelo, tak jsme na dopoledne zvolili prohlídku Expozice požární techniky ve Zbiroze. Měli tam spoustu požární vozů, některé strašně staré, celé dřevěné, které neměli motor, ale tahali je koně :) Zajímalo mě letadlo čmelák, vrtulník, ale asi uplně nejvíc odtékající déšť do kanálu :) Odpoledne jsme vyzvedli tetu Petru v Plzni a společně jsme jeli do Dinoparku, kde jsem se bál (říkám "bojil") dinosaurů, protože někteří se hýbali a vydávali příšerný zvuky :) Z Plzně jsem jeli ještě do Zruče na prohlídku Air Clubu, kde měli na louce vystavenou kupu letadel, vrtulníků, tanků, aut... Nejlepší na nich bylo to, že se do některých mohlo vlézt a prohlídnout si je zevnitř. Vyzkoušel jsem tank, letadlo čmelák, vrtulník, mini vrtulník a auto. S Kamilkou nás uplně nejvíc rozveselila obří louže na louce a skákání do ní :) V sobotu jsme se vydali do obce Točník, kde jsou hned dva hrady - Točník a Žebrák. Cestou kolem oveček, koz a prasátka jsme se dostali až k hradu Točník, který jsme si prohlédli. Maminku si tu vyhlédl sokolník Ondra. Vzal si jí k sobě a podle jeho instrukcí jí pak na ruce přistál orel, kterého nakrmila masem :) Z Točníku jsme jeli na obídek do Loděnic a odsud směr Karlštejn. Oba jsme ale usnuli, tak se pohledem na okolí Berounky kochali jen rodičáci :) Probudili jsme se až u Křivoklátu, který jsme si také prohlédli. Táta si zde vyzkoušel střílení z kuše a luku. Poslení zastávka byla u rodičů tety Petry, kde jsem ochutnal teplé kozí mlíčko. V neděli dopoledne se konečně udělalo pěkně, tak jsem si dopoledne udělali procházku na zámek Zbiroh. U zámku je krásný park, který jsme si prošli, klouzali jsme se na klouzačkách, pohoupali na houpačkách a pomalu jsme šli zpátky k tetě na obídek. Po něm jsme se rozloučili a jeli k babičce a dědovi do Chomutova. V pondělí jsme se chtěli jít podívat na chomutovskou městskou věž, byla ale zavřená, tak jsem si dali na náměstí teplou lázeňskou oplatku a jeli se podívat na zámek Červený Hrádek u Jirkova. S maminkou jsem pak jel prvně trolejbusem, z čehož jsem byl maximálně nadšenej :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
 
Výletování
Šerlišský mlýn, 13.7.2013
Tento výlet jsme absolvovali bez tatínka, protože musel být o víkendu v práci. Vyrazili jsme si ve třech k Šerlišskému mlýnu. Hned u mlýna je parkoviště, kde jsme nechali auto a dál pokračovali pěšky. U mlýna jsme se zastavili u mlýnského kola, které hlídá vodník. Obhlídli jsme, jak teče voda z jednoho rybníčka do druhého a pak do říčky. Od mlýna jsme se prošli kousek lesem ke sjezdovce, která je o hodně menší než ta naše. Vymyslel jsem, že bychom mohli jít nahoru, tak jsme šli :) Když jsme byli asi v půlce, lanovka se rozjela, tak jsem si sedli do trávy, dali si tatranku a pitíčko a sledovali jsme, jak jezdí lidi nahoru na terénních tříkolkách a pak zase z kopce dolů. Vydrželi jsme tam víc jak půl hodiny. :) Projíždějícím jsme mávali a zdravili je :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
 
Zemská brána, 23.6.2013
Tentokrát jsme se vydali po horské cestě podél státní hranice s Polskem přes Orlické Záhoří, Neratov až do Bartošovic v Orlických horách, kde jsme nechali auto na parkovišti a pěšky šli ke kamennému mostu Zemské brány. Ta je na hranici Královéhradeckého a Pardubického kraje a okresů Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí. V minulosti jsme tu byli den před mým narozením, když mi bylo přesně osm měsíců s naší kamarádkou tetou Bárou a její Nikolkou, která je jen o tři dny mladší než já. Dneska to ale bylo jiný, protože už jsme větší a můžeme víc ťapkat i v terénu. Na pravým břehu jsme se koukli na vodičku, ale tam je hodně kořenů a musí se hodně opatrně. Pak jsme přešli na levou stranu a tam pokračovali po modré turistické stezce až k Pašerácké lávce. Cestu lesem jsme si moc užívali. S Kamilkou jsme vylejzali na kameny, sbírali šišky, klacíky a kamínky. Když to šlo, házeli jsme je do vody. Ve skalních skulinách jsme vyhlíželi lesní skřítky a objevili jsme i domeček pro lesní víly! :) Moc se nám tam líbilo, určitě se sem ještě někdy vrátíme.
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 
 
 
 
 
Kostel sv. Matouše v Jedlové, 5.5.2013
První letošní výlet ke kostelu sv. Matouše v Jedlové. Vojtíšek se neúčastnil, chtěl být u dědy Franty, takže do kostela se podíval jen zbytek rodinky. Před kostelem rostla kupa petrklíčů. :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Hradec Králové, 18.4.2013
Nákup v Hornbachu jsme spojili s krmením kačen a labutí u Tylova nábřeží. Stihli jsme tam západ slunce, dali si sváču, nakrmili zvířátka a pak jeli do Hornbachu vybírat hlínu a sazeničky do skleníku :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na WebSnadno  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek