DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
2017
Deníček 2017

52. týden roku 2017 - 25.- 31.12.2017

V pondělí jsme si hráli s novýma hračkama, odpoledne jsme si udělali výlet do Náchoda a pak jsme šli na večerko. V úterý jsme se vydali vyvětrat běžky. Na Záhoří to byla se sněhem bída, na okruhu nebyl skoro žádný sníh, tak jsme jeli na skuhrovský, ale i tam místy koukala tráva a celá stopa byla pěkně namrzlá, tak jsme si dali jen malý okruh a šli si dát domů jídlo. Večer jsme šli na návštěvu k Róze, kde na nás čekaly dárečky. Dostal jsem knížky a Kamilka tabulku na malování, stejnou jako máme ve škole, jen malou :) Ve středu jsme se váleli doma, ani se nám ven nechtělo. Pohádkovali jsme, hráli si a v telefonech jsme se starali o pana Hovínka :) Každou chvíli má hlad nebo potřebuje umýt. Ve čtvrtek začalo zase chumelit a venku se zase schovala tráva. Odpoledne jsme šli do kostela na koncert a pak jsme jeli do Dobrušky na předpremiéru pohádky Čertoviny. Před pohádkou tam vystoupil režisér Zdeněk Troška a dva další herci. Kamilce už to jejich povídání přišlo dlouhé, tak šeptala (naštěstí) mamince, ať už sklapnou a pustí tu pohádku :)) V sobotu se u nás stavila teta Petra, která tu byla v létě. Myslela, že s ní půjdeme lyžovat, ale bylo tam tolik lidí, že jsme radši nešli. Pohádkovali jsme a hráli si doma. Kamilka obrečela mobil, protože jí spadnul na zem a křupnul jí displey. Sice normálně funguje, ale mrzelo jí to. V neděli jsme spali až do oběda, pak jsme si nachystali silvestrovské jídlo a odpolko šli na návštěvu k tetě Lucce. Tam jsme oslavili silvestra a příchod nového roku.

51. týden roku 2017 - 18.- 24.12.2017

Poslední týden před vánočními prázdninami utekl jako voda. V pondělí táta brousil strop v ložnici a v úterý jsme ji vymalovali na zeleno. Mohl jsem i pomáhat, tak to bylo super. Ve středu jsme pak s mamkou uklízeli na své místo a všude čmuchal, jestli neobjevím vánoční dárky. Když se nějaký objevil, vždy na něm bylo jiné jméno než naše. Pokojíček si ale pořád držíme uklízený a odpočítáváme každý den do Štědrého dne. V pondělí byla ve škole třídní schůzka, kterou v listopadu odložili, protože byly paní učitelky nemocné. Paní učitelka, kterou letos mám je víc v pohodě než ta, kterou jsme měli dva roky předtím. Maminka očekávala stížnosti, ale nakonec to bylo v obou třídách v pohodě :) Ve středu a ve čtvrtek hodně sněžilo. Na zahradě jsme si udělali sněhuláka a už se nemůžeme dočkat lyžování. Zatím si užíváme aspoň vození do školy na sáňkách :) Od Ježíška si přejeme běžky, tak uvidíme, jestli k nám ještě přijde. Ve čtvrtek jsem jel s tátou na Záhoří montovat GPS do rolby, ale zatím se to nepovedlo a budeme muset ještě jednou. Vůbec mi to nevadí, protože ta nová rolba je fakt úžasná a strejda Karel mě nechal si i zatroubit :) Strejda Vojta mi poslal super kalendář s rolbou, tak si teď můžou pěkně odpočítávat dny do Vánoc :) V pátek jsme měli ve škole vánoční dýchánek, když jsme si místo učení dávali dárky a mlsali cukroví :) Odpoledne jsme jeli na Záhoří. Zrovna byl na zkoušku zapnutý okruh, tak jsme ho viděli mezi prvníma. Hned jsme si ho nafotili a mamka večer dělala plakát na otvíračku, která byla v sobotu. No a pak jsme zamontovali GPS, takže už je vše připravené :) Jen počasí se nám trochu zbláznilo a oteplilo se. V sobotu dokonce pršelo, ale i tak jsme chtěli jít lyžovat. Lyžovat jsme šli i na Štědrý den a to taky počasí stálo za prd. Domů jsme dorazili akorát na oběd. Mamka už měla nachystanou polévku a dali jsme si řízečky a salát. Každoroční zdobení smrčku v lese ovocem a zeleninou jsme kvůli dešti vynechali. Hráli jsme si duhovýma pružinkama, které jsme ráno objevili pod stromečkem a aby měl Ježíšek na nošení dárků klid, šli jsme se po setmění projít k dědovi. Když jsme se vrátili, pod stromečkem byly dárečky :) Měli jsme velkou radost, ale ještě jsme se museli převlíknout do slavnostního oblečení. Pak jsme brali dárek po dárku a hádali, co v něm je. Na lístkách byla totiž kromě jména i nápověda :) Já dostal třeba 3D puzzle majáku, který i svítí, Kamilka měla radost z víly a panenky s koníčkem, společně jsme dostali brusle, branky a hokejky :)

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

50. týden roku 2017 - 11.- 17.12.2017

Ve čtvrtek jela mamka do Prahy, přál jsem si, aby nám něco dovezla. Dostali jsme plyšáčky - pejska a kočičku :) V pátek konečně dorazila babička s dědou. Táta s dědou se pustili hned do práce na ložnici - dělali tam nový strop, protože to byla jediná místnost, kde byl ještě starý rákosový. Moc jsem to chtěl dělat s nima, ale občas mě vyhnali a to se mi vůbec nelíbilo. Když přijela mamka z práce, jela s Kamilkou ke Gabče pro vánoční stromeček. Dovezli smrček, který byl velký až ke stropu. Pořídila na něj i zalévací stojan, který jsem smontoval a zalévání stromečku jsem si vzal na starost :) Společně jsme ho v sobotu nazdobili a zapojil řetězy přes prodlužku tak, aby nikde nepřekážela pod nohama a speciální místo na zapínání bylo u mě pod stolem :) Když se setmělo, jsme dali pod stromeček dárky pro babičku a dědu, otevřeli jsme okno, rozsvítili stromeček, zavřeli dveře a šli jsme se s maminkou a babičkou projít ke kostelu, kde je vánoční strom a betlém. Kamilka u něj zahrála na flétnu koledu a pak jsme šli zase pomalu zpátky. Když jsme se vrátili, nevěřili jsme s Kamilkou vlastním očím, protože tam byla nadílka dárků i pro nás :) Hned jsme si je přerozdělili a zvědavě rozbalovali :) Kamilka měla největší radost z kozaček a třpytivého svetříku, já z 3D puzzlí ve tvaru londýnského mostu. Ježíšek mě trochu nakrknul s knížkou na procvičování češtiny :)) S mamkou jsme sestrojili i kovový pluh a v neděli terénní auto z lega. Babiččiny knedlíky se zelím a kachnou jsme si chtěli dát hned k snídani :) Odpoledne jsme dodělávali úkoly do školy a četl jsem kousek z Honzíkovy cesty.

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

49. týden roku 2017 - 4.-10.12.2017

V úterý se mamka potkala s Gabčou a ta jí dala ze své zahrádky větvičky, tak jsme udělali vánoční truhlíky na okna a visací květináče na pergolu. Moc se nám líbila cesmína, zkusíme si jí přístí rok zasadit i u nás. Večer se za okny ozval zvoneček a za oknem se objevili dva pytlíky s nadílkou od Mikuláše. Dostali jsme dobroty, brambory, svítící stromečky a zástěrky na pečení cukroví :) V sobotu byla mamka dopoledne na mezinárodním školení hasičů, tak nás hlídal táta a uvařil nám těstoviny s mákem. Býval bych také rád šel, ale nebylo to tentokrát pro děti. V neděli jsme jeli do Hradce Králové. Koupili jsme si nový stůl do kuchyně. Takový předvánoční dárek :) Původně táta myslel, že ho bude montovat až v pondělí, ale ukecal jsem ho a postavili jsme si ho ještě v neděli večer :)

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

 

48. týden roku 2017 - 27.11. - 3.12.2017

Kamilka ve škole začala číst za slabikáře, a tak jí mamka koupila knížku "Moje první kabelka", která je třpytivá, růžová a vypadá jak kabelka. Hned si jí statečně četla a docela jí to šlo. Vlastně líp než jsem čekal a to mě trochu naštvalo. V úterý jsme vyráběli adventní stojánek - není to věnec, svíčky stojí v řadě :)) Nasbírali jsme si na něj březové klestí. Myslím, že se nám povedl ;) Měla být třídní schůzka, ale obě paní učitelky jsou nemocné, tak ji zrušili. Vůbec mi to nevadí :)) V pátek byla mamka na Záhoří dlouho, protože dovezli novou rolbu. Jeli jsme se pak na ní s tátou také podívat a vzali jsme i Vojtu Jirouška :) Je krásná a uvnitř má monitor. Už se těším, až se v ní svezu. V sobotu jsme jeli zase na Záhoří, protože tam byl v kostele adventní konzert a pak rozsvícení stromečku. Konzert se nám moc líbil. Měl jsem ale trochu strach, že nám spadne kostel na hlavu, protože jsem na stropě objevil praskliny :) Po konzertě jsme si mohli hrát s Kubíčkem a Aničkou od strejdy Vojty, zašli jsme si na párek v rohlíku a pak strejda rozsvítil vánoční stromeček. Řekl jsem mu, že ho má docela malej, ale říkal, že když ho budu jezdit zalívat, tak než budu řídit rolbu, bude pěkně velkej ;) Domů jsme si dovezli betlémské světlo :) V neděli pak bylo rozsvícení stromečku u nás. Kamilka pod ním hrála na flétnu a společně jsme zpívali. Dal jsem si teplý čajík a nějaké vánoční rohlíčky. Byl to fajn víkend :) Hlavně také začal advent, tak jsme si zapálili první svíčku na adventním stojánku.

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

47. týden roku 2017 - 20.- 26.11.2017

V pondělí konečně nachumelilo i u nás. Byla to paráda. Z prvního sněhu máme vždycky velkou radost. Hned jsme si postavili i malého sněhuláčka na zahradě :) Celý týden jsem byl ještě kvůli páté nemoci doma a musel jsem dodělávat to, co dělaly děti ve škole. Jako obvykle se mi do toho moc nechtělo.

imageimageimageimageimage

 

 

 

46. týden roku 2017 - 13.- 19.11.2017

Ve čtvrtek mi mamka dovezla od strejdy Vojty tři kšiltovky a hrneček s rolbou. Snídám teď v kšiltovce a jiný hrneček nechci :) Dokonce ho nechci ani dávat do myčky, aby se náhodou nepoškodil :) V pátek nás mamka vzala bobovat na Bedřichovku. U nás ještě sníh nebyl, ale nahoře jo. Sice mokrej, ale prostě to byla taková ta první sněhová euforie :) Totálně jsme se zmáchali, ale bylo to super :) V sobotu jsme si stavěli celý den z lega, podařilo se nám postavit všechny hasičská auta i hořící dům :) V neděli jsme se pustili do pečení perníčků. Vykrajovali jsme hvězdičky, srdíčka, měsíčky a zkusili jsme vyrobit i chaloupku, ale ta spíš vypadala jako domek hrůzy, tak jsme ho pro jistotu během chvíle snědli :)) Cca polovinu perníčků jsme snědli :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

45. týden roku 2017 - 6.- 12.11.2017

V sobotu měla maminka narozeniny. Dostala od nás hodiny a dva náramky. Moc se jí líbily :)

image
 

44. týden roku 2017 - 30.10.- 5.11.2017

V pondělí se nám do školy moc nechtělo, pondělí po prázdninách je vždycky na prd :) Hasičák jsme po škole už neměli, protože je po závodech, tak jsem aspoň mohl být venku s kamarádama. Za úkol byla čeština a ještě jedna dodělávka z češtiny, tak jsem moc nadšený nebyl :) Na korálkování jsme začali vyrábět vánoční ozdobu, budeme ji dodělávat ještě příště, protože je složitá a zabere to více času :) Ve čtvrtek byly dušičky. Tenhle svátek se mi líbí, rád chodí na hřbitov a řeším otázky okolo předků. Letos to bylo ale trochu jiné, protože jsme místo cesty na hřbitov zapálili tři svíčky na mých hrobečcích na zahrádce, jakože za všechny tři prababičky a navíc jsem měl super zážitek s Matějem. Nejdřív jsme montovali u táty v práci a pak u nás na zahradě. Táta nám dal starou klávesnici a my jí mohli rozebrat a podívat se dovnitř. Matěj doma dostal od mamky starý fén, tak jsme se koukli i do něj. Matěj se chystal večer na mši s rodičema, tak jsem šel s nima a moc se mi tam líbilo. Dělal jsem všechno jako oni a pak farář mi dal i oplatku a požehnal mi, což byl pro mě velký žážitek, který zároveň ve mě vzbuzoval spoustu otázek :) Celý víkend bylo počasí na prd, tak jsme si vyráběli, třeba pec na pizzu a pekli jsme pizzy, Kamilka si vystříhávala a vymalovávala víly, taky jsme pohádkovali. V neděli se tu chvíli stavila Anežka, jsme si poběhali po zahrádce a domluvili jsme se na příští sobotu, že bychom mohli oslavit mamky narozeniny.

Naše nové postýlkové království :)

imageimageimageimage
 
 
 
 

43. týden roku 2017 - 23.-29.10.2017

Tento týden ve škole se nám líbil, protože jsme se učili jen pondělí a úterý a ve středu jsme měli projektový den. Vyráběli jsme podzimní ozdoby, na které jsme si museli v přírodě nasbírat materiál. Od čtvrtka do neděle jsme vegetili doma s maminkou, která si vzala home office a byla s náma. Počasí vůbec nepřálo výletování, ale jelikož jsme pořád v jednom kole, užili jsme si pohádkování a relax. Ve čtvrtek jsme jeli do Rychnova na poslední hodinu angličtiny, kde jsme obdrželi certifikáty za třetí odchozený rok. Pokračovat už nebudeme, protože už máme oba dva angličtinu i ve škole. Sice jsem občas na to dojíždění nadával, ale nakonec mi přišlo docela líto, že už tam jezdit nebudeme. Tři roky je přeci jen dlouhá doba. V neděli proletoval první sníh, tak jsme pohotově napsali dopisy Ježíškovi. Přeju si robůtka na uklízení a úkoly a setobox ke staré televizi po prababičce, abych se na ní mohl koukat :) Kamilka panenku, puzzlíky, šaty a tak, klasika :) V neděli jsme byli doma odpoledne s tátou, mamka jela na slavnostní otevření stezky C. Matějů do Bačetína. Když padla tma, nervózně jsme jí s Kamilkou volali, kdy jako přijde, že nemůže takhle trajdat do noci, ale ono bylo teprve šest hodin :) Když nám dovezla chlebíčky a řízečky, tak jsme jí hned odpustili :))) Gabča nechala vyrobil dvě nové magnetky, tak jsem jim hned našel místo na ledničce :)

 

imageimageimageimageimageimage

 

 

 

42. týden roku 2017 - 16.-22.10.2017

V pondělí ráno jsme hned zkoumali, jestli přišla v noci víla Zubnička a ještě vypila vodičku, kterou jsme jí tam nechali a tak. Nezklamala. Odpočinula si v postýlce, kterou jsme jí připravili, vypila vodičku z malinkatého hrnečku, snědla drobečky, odpověděla mi, že bydlí v Zoubkovicích a za Kamilčin zoubeček jí donesla koníčka, ze kterého měla velkou radost. :) V úterý jsme jeli na logopedii, Kamilka už měla poslední sezení. Vše už říká, jak má. Ve čtvrtek měla maminka svátek, ale my taky měli angličtinu, tak jsme jí dovezli z Rychnova kytičku a rafaelo, nijak zvlášť jsme to ale tentokrát neslavili. V pátek jsme měli ve škole sportovní závody v atletickém víceboji. Vyhrál jsem 2. místo! Odpoledne jsme jeli s mamkou a Kamčou na Plasnice za Anežkou a tetou Luckou. Společně jsme si udělali krásnou podzimní procházku z Plasnic ke kostelu v Šedivinách. Rochnili jsme se v listí, házeli ho po sobě, baštili dobroty z batůžky a nezavřeli pusinky :) Domů jsme jeli se západem slunce. Večer jsme si zašli už i s tátama-strejdama na pizzu. O víkendu jsme poklidili věci na zahradě, začal jsem číst knížku O Ferdovi mravencovi, odpočívali jsme a zašli jsme si i na procházku. V neděli pršelo, tak jsme dělali úkoly a pohádkovali.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

41. týden roku 2017 - 9.-15.10.2017

Ve středu jsme na korálkování vyráběli naušnice. Měli je jako překvápko pro mamku. Byla moc ráda a postupně si je brala na střídačku do práce :) Ve čtvrtek po škole ještě angličtina v Rychnově, už se nám to krátí. V pátek jsem šel se sportovním kroužkem do lanáče, Kamilka šla po škole na návštěvu k dědovi - na chleba se salámem a pohádky :)) Mamka přijela pozdě a přivezla si domů tiskárnu. Špatně tiskla, tak jsme jí čistili trysky, což mě děsně bavilo :) V sobotu jsme byli doma s tátou, mamka jela na dvoje hasičské závody do Polska a na Stříbrnou horu. Když jí strejda Vojta dovezl domů hasičským autem, trochu jsem záviděl ;) My si zašli s tátou na houby a odpoledne jsme obrousili obložku na dveřích, tak v neděli jsme se pustili do úklidu, ale moc se nikomu nechtělo. Večer jsme ještě řešili úkoly, tak ty mě vůbec nebraly :) Jo a taky jsem dostal první čtyřku - ze slovíček z angličtiny :-/ V neděli Kamilce vypadl první zoubek (teda maminka mu trochu pomohla), tak jsme večer chystali domeček, postýlku a pidi dobrůtky pro vílu Zubničku. Tentokrát jsem jí tam nechal i lístek se vzkazem "Kde bydlíš" :-)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

40. týden roku 2017 - 2.-8.10.2017

O víkendu konečně přijel děda Jirka se strejdou Jirkou a v sobotu i s tátou stavěli naší novou postel. Ani nečekali, že to bude trvat tak dlouho a já se konce nedočkal. A to jsem vydržel skoro do půlnoci :) V neděli jsme pak jeli s tátou do Hradce, abychom koupili rošty a další součásti. Samozřejmě jsme ho ukecali na zastávku v Mekáči :) Doma jsme pak ještě měli plné ruce práce, ale dočkali jsme se a v nové postýlce jsme už mohli spát :)

39. týden roku 2017 - 25.9.-1.10.2017 - Kudowa Zdrój, houbobraní, Karolínka také operace slepáku

Ve čtvrtek byl státní svátek, tak jsme nemuseli do práce ani do školy. Navíc bylo parádní počasí, tak jsme vyrazili na výlet. Jeli jsme do Kudowa Zdrój, projít se v parku. Ani jsme netušili, jak je veliký a na podzim opravdu krásný. Prošli jsme si promenádu, zkoušeli lavičky (jedna byla schovaná pod keřem, ta byla parádní!), ochutnali pramen léčivé vody, proháněli holuby, obešli jezírko a pak nám tak vyhládlo, že jsme si zašli na obídek. Dali jsme si żurek, rajskou polévku a řízek devolay s hranolkama, navrch ještě salátek. Mňam :) Bylo tak teplíčko, že jsme se najedli venku na terase. Po jídle jsme se vrátili zpátky do parku, dělali jsme, že hrajeme na obří hudební nástroje, koukli se k vřídlu, vyfotili se s kudowským kovovým zahradníkem a tak :) Odpoledne jsme si ještě zajeli na houby a mamka je večer zavařovala a sušila. V pátek jsme měli ve škole projektový den zaměřený na zdravou stravu. Měli jsme si donést letáky z krámu a taky zdravé svačinky. Měl jsem fíky, hroznové víno, vlašské ořechy, křížaly, ovesné sušenky a domácí rybízovou šťávu. :) Odpoledne jsme se dozvěděli, že i Karolínce operovali slepé střevo a leží v nemocnici! Jelikož bylo venku krásně, vyrazila maminka s Kamilkou do lesa na houby, já s tátou připravoval v práci sběr. Chci vyhrát :) V sobotu jsme zase vyrazili na houby, za hodinku a půl jsme měli plné dva košíky a tašku, pak už jsme jich tam spoustu i nechali a brali hlavně malé na zavaření. Mamka je nakládat do octové zálivky, část zavařili s cibulí, paprikou a česnekem, část nasušila a udělali jsme si i řízečky. Ty nám docela chutnali, jinak houby nejíme :) Venku jsme začali zazimovávat zahradu. Dal jsem se do úklidu hracího koutku, pohrabali jsme jablka, listí, upravil jsem hrobečky ptáčků, dal jsem jim tam i svíčku a tak :) Odpoledne nás navštívil kominík, tak jsem byl velice zvědavý a bedlivě poslouchal, všechno co říká.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

38. týden roku 2017 - 18-24.9.2017

V pondělí jsem po škole chtěl jít za tátou na kopec, protože tam natahovali kabel. Mamka mě tam hodila autem, což jsem fakt ocenil. :) Za chvíli ale začalo pršet, tak jsme se museli schovat. Venku pak byla velká dvojtá duha, kterou pozorovaly i holky u nás na zahradě. Vypadalo to, že začíná na louce za naší zahradou.

V neděli jsme si zašli na procházku, abychom nasbírali podzimní listí, jeřabiny, kaštánky a tak, a potom jsme z toho vyráběli podzimní výzdobu na okna a na stůl. Venku byly louže, tak jsme si v nich brodili a moc se nám to líbilo. Jen Kamilka zjistila, že má díru v gumákách, tak jí do nich nateklo :)

37. týden roku 2017 - 11.- 17.9.2017

Celý týden jsem zase chodil do školy sám, protože Kamilka musela ještě zůstat doma. Už ale pomalu dodělávala s maminkou, vše co ve škole zameškala. Já jí donesl soupis úkolů, které měla dodělat. Nosil jsem jí od kamarádů obrázky a odpoledne jsme chodili na společné procházky nebo jsme koukali na pohádky. Kamilka už by chtěla běhat a skákat, jenže ještě nemůže. Paní doktorka řekla, že musí být tři týdny v klidu. Celý s ní byla maminka doma, jak jí to práce dovolila. V úterý musela do Potštejna, tak nám pak ukazovala fotky ze zámku. Známe to tam, protože jsme v něm byli několikrát se školou. Ve čtvrtek jela do Międzylesie

36. týden roku 2017 - 4.-10.9.-2017 začala školka, Kamilka operace :(

V pondělí ráno se Kamilka konečně dočkala a šla poprvé do školy. Chtěla si vzít šatičky, ale bylo jen osm stupňů, tak jsme se museli obléci tepleji. Já se těšil hlavně na kamarády, jinak bych měl radši ještě prázdniny. Všichni jsme se sešli v šatně, pak jsme se přemístili do tělocvičny, kde paní starostka a paní ředitelka přivítaly prvňáčky. Potom jsme šli do svých tříd. Mamka s taťkou šli s Kamilkou, protože ta měla jen jednu hodinu a mohli na ni jít i rodiče. Kamilce to moc šlo. Hlásila se, přednesla básničku, namalovala obrázek, paráda :) To já se trochu obával nové paní učitelky, ale nakonec mi přišla lepší než ta minulá. :) Nedostali jsme žádné úkoly, tak jsme si odpolko ještě užívali volna. V úterý měla Kamilka dvě hodiny, já čtyři, už jsme byli i ve družině. Kamilka už měla úkoly, každý den musí doma projít, co dělali ve škole. Ve středu ráno Kamilka říkala, že jí bolí bříško. Mamka jí říkala, že má asi břiško hlad a myslela si, že to může být i nervozitou ze školy. Odpoledne, když přijela z práce, Kamilka spala a táta jí řekl, že Kamilka chtěla odpoledne hned domů, že říkala, že jí bolí bříško. Maminka si myslela, že na ní leze nějaká viróza, tak jí uvařila kuřecí polévku a čekala, až se vzbudí. Vzbudila se kolem páté a pobrekávala, že jí bolí bříško. To už se mamince nelíbilo. Kamilka ukazovala na pravou stranu. Zavolali jsme doktorce, tak jí vyšetřila a řekla, že je to skoro určitě zánět slepého střeva, ať jedeme do nemocnice na ultrazvuk. Já zůstal s mamkou doma, jel s ní táta. O půl osmé doktor potvrzdil, že má zánět slepého střeva a doporučil okamžitou operaci :( Kamilku uklidnila sestřička Kamila, která jí i půjčila plyšového králíčka, protože si ovečku Žón v autě poblinkala :) Byl jsem s mamkou do jedenácti vzhůru a čekal jsem, jak všechno dopadne. Měl jsem o Kamilku velký strach :( Ráno se ani nechtělo do školy. Maminka mě musela doprovodit, šel jsem se svěšenou hlavou. Ve škole jsem se svěřil kamarádům i paní učitelkám a po škole jsem donesl domů kupu obrázků pro Kamilku a pitíčko od její paní učitelky. Mezitím Kamilku převezli z JIPky na chirurgii, vše dobře dopadlo, ale musela ležet. Bolelo jí vstát i sednout si, byla ze všeho vykulená, hlavně z toho, že je tam sama bez nás. Náladu jí zlepšila televize, celý den mohla koukat na Déčko. Odpoledne jsem jí obveselil obrázkama :) Myslela, že ji hned pustí domů, ale pak doktor říkal, že děti si tam nechává déle, tak že asi do pondělí. V pátek ráno za ní šla maminka před prací a hned zase po obědě, pak jela pro nás a zase jsme jeli za Kamilkou. Táta jí koupil mobil, tak měla velkou radost a mohla nám pak zavolat, kdykoliv chtěla nebo mohla mastit hry, fotit, natáčet videa. Už si i sama sedla a mohla malinko chodit po chodbě, tak se seznámila s dalšíma pacientama a se všema si povídala :) V sobotu jsme si uvařili bramborovou kaši a upekli kuřátko, trochu jsme dovezli Kamilce v krabičce, tak byla ráda, protože nemocniční omáčka jí moc nechutnala. No a v neděli jela za Kamilkou mamka už dopoledne a pak doktor nakonec odsouhlasil, že už může jet domů. Propuštění ale chvíli trvalo, tak dorazily až odpoledne. Byli jsme všichni moc rádi, že se vrátila domů! :)

35. týden roku 2017 - 28.8. - 3.9.2017 - 8. narozeniny

Od pondělí do středy jsme jezdili s tátou do práce, nejvíc se nám líbily obídky na Kozím Chlívku a šmejdění s Benem v Muzeu :) Ve čtvrtek a pátek si mamka vzala volno, protože jsem měl narozeniny a všechno se točilo kolem nich :) Ve středu večer mamka pekla dortík, tedy jen korpus. Spinkat jsem šel s ní, protože jsem věděl, že mi na ráno přichystá nějaké překvapení. A taky že jo :) Jelikož mi bylo osm, měl jsem za úkol najít po baráku osm dárků. Byly očíslované a na každém byla hádanka, malá nápověda, co je uvnitř :) Protože jsem koumák, všechno jsem uhodnul. Dostal jsem novou bundu, elektronickou stavebnici, kterou jsem si vybral na internetu, další součástky k ní, lucerničku, náplně do tavící pistole, tachometr na kolo, detektor kovů a malé autíčko na hraní :) Bylo uplně všechno, co jsem si přál a ještě víc. Měl jsem hroznou radost :) Pak jsme si šli hrát a maminka nazdobila dortík. Tentokrát byl s ovocem. :) Jelikož nám přálo i počasí, vyrazili jsme stejně jako vloni na společný výlet. Tentokrát do Krkonoš na stezku v korunách stromů, kterou tam otevřeli asi před dvěma měsíci. Nevěděl jsem, kam jedeme, bylo to překvapení. Cestou jsme se stavili v Hronově na oběd, dali jsme si kebab. Po příjezdu na parkoviště pod Černou Horou jsme viděli stezku na protějším kopci, vypadala z dálky jako kornout. Přesunuli jsme se k ní autobusem a pak už hurá na prohlídku. Kamilka samozřejmě pořád utíkala, našla si tam dvě kamarádky a byla k nezastavení. Až na vršek jsme ušli přes dva kilometry. Nejdřív jsme šli lesem po stezce, pozorovali stromy a pak jsme vystoupali kornoutem až do výšky 46 m. Viděli jsme část Janských Lázní, sjezdovky na Černou Horu, vršky stromů a v dáááálce i Orlické hory. Dolů jsme jeli obřím tobogánem - mamka šla radši pěšky po stezce zpátky :) Další překvapením pro mě bylo, že jsme jeli i kabinkovou sedačkou na Černou Horu, i když mi předtím rodičové řekli, že tam dnes nepojedeme. Táta hrál, že hledá záchod a mezitím koupil lístky. Mamka mě pak vedla se zavřenýma očima až do kabinky :) Když jsme vyjeli nahoru, zjistili jsme, že tam mají kupu sněhu, takže jsme si zapekáčovali :) Fakt paráda. Stihli jsme ještě zdolat před zavřením rozhlednu Panorámu, a nasmáli jsme se, když nám rodiče vyprávěli, jak nás tu před lety přebalovali oba v autě :) Cestou domů jsme se stavili ještě na maličké rozhledničce ve Rtyni v Podkrkonoší a pak v Horní Radechové Na Signálu. Na obou jsme už byli v rámci naší předloňské dovolené, kdy jsme objížděli rozhledny. Domů jsme dorazili o půl devátý, jen jsme se vykoupali a mohli jsme jít spát. :) V pátek mamka zajela nakoupit jídlo na oslavu, já zatím uklidil perfektně pokojíček a odpoledne Kamilka zabalila dárky pro tátu, Karolínka a Jiříka, mamka uvařila marmeládu z aronie a jablek, které jsem nasbíral a dali jsme sušit i jablka na křížaly. Naučil jsem se dělat rajčatový salát, který jsme pak s Kamilkou snědli. Večer jsme si pustili pohádku. Už je tak brzo tma! V sobotu kolem oběda přijala babička s dědou, Karolínkou a Jiříkem. Obídek jsme si dali venku, táta ugriloval kuřata. Mamka pak zajela na Záhoří pro překvápko, strejda Vojta jí půjčil skákací hrad! Takže jsme se na něm parádně vyblbli a nakonec jsme seděli venku až do tmy, i když byla docela zima. V neděli mě babička ostříhala, ještě jsme si pohráli a po obědě pak jeli zpátky do Chomutova. My připravovali věci do školy, aktovku, svačinky, oblečení, kornout pro Kamilku, obalovali jsme sešity a tak :-)

34. týden roku 2017 - 21.-27.8.2017 Stíčany, výlet na hrad Košumberk

Od pondělí do středy nás hlídal táta, protože na něj prostě přišla řada :) Maminka úterý a středu strávila ve Wałbrzychu, tak nám ukázala aspoň fotky. Býval bych jel rád s ní, protože byla v centru vědy a umění, kde mají vystavené staré motory, vozíčky na uhlí, bagřík a tak podobně :) Odpoledne jsme si většinou udělali krátkou vyjížďku na kole nebo si hráli na zahrádce, sklízeli rajčátka, okurky a tak. Ve čtvrtek ráno zajela mamka na Záhoří, pak jsme se pobalili a vyrazili do Stíčan na chatičku za Anetkou a Petříkem. Než jsme k nim dojeli, stavili jsme se na hradě Košumberk, jehož model jsem si přivezl z muzea papírových modelů v Polici nad Metují. Ve Stíčanech to bylo super jako vždycky. Cachtali jsme se v řece, jezdili na člunu, chytali ryby, upekli jsme si masíčko, buřtíky a poprvé v životě jsem spal po širákem :) V pátek jsme si cestou domů natrhali pár špendlíků a mamka z nich doma uvařila marmeládu. Na víkend jsme si uvařili rajskou polévku a rizoto, mamka udělala v sobotu tvarohové koblížky a v neděli rozmotaný štrůdlík :) Na něj jsme nasbírali vlastnoručně jablíčka na zahrádka. Jsou to takový malý čudly, ale na štrůdl to stačí :)

 

Příměstský tábor Bačetín - 2. turnus 14. - 18.8.2017

Druhý turnus bačetínského tábora se nesl v duchu pirátů. Museli jsme mít pruhovaná trička, já si vyrobil i hák a vzal si na hlavu pirátku, čímž jsem maminku dost překvapil. Převleky totiž jinak nemám vůbec rád :) Byli jsme rozděleni do čtyř družstev. Já byl v červeném, Kamilka v oranžovém. Teta Gabča totiž vyhodnotila, že je lepší, když nejsme spolu :) První den jsme si vyrobili šátky, aby nás od sebe rozlišili. Pak jsme hráli celotáborovou hru, která končila nalezením pokladu s všelékem. Stříleli jsme třeba z praku, hádali hádanky, foukali do lodiček na vodě, přitahovali si lodičky na čas a tak podobně. V úterý dostala Kamilka teplotu a blinkala, tak středu vynechala. Mě bylo špatně ve středu, ale rodiče jsem ukecal a nakonec jsem nevynechal ani jeden den :)  Nevyhrálo ani jedno naše družstvo, tak nám to nemuselo být líto. Dostali jsme na památku trička, dobroty a drobné dárečky. Tím skončili naše letošní tábory a měli jsme před sebou poslední dva týdny prádznin. V pátek jsme si šli s tátou a strejdou Péťou posedět do Dvojky, mamka zatím nachystala malou oslavu pro Kamilku, protože jí bylo přesně šest a půl. Dostala dortík ovocem a tvarohem, pomohl jsem jí ho sníst :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

víkend 19.-20.8.2017 - v sobotu jela mamka s paní starostkou na vyhlášení Vesnice roku. My si užívali zahradu a pohádky. V neděli jsme prali a vybalovali věci z tábora a plánovali jsme, co budeme dělat příští týden.

Příměstský tábor Černá Voda - 3. týden 7.-11.8.2017

Mamka měla od pondělí do středy dovolenou, tak s námi ráno jezdila na Černou Vodu, pak měla čas pro sebe a odpolko když nás vyzvedla, šli jsme se někam projít. V pondělí jsme si šli na skalní vyhlídku na Bedřichovce, bylo zrovna fakt krásně vidět. Cestou jsme se stavili ještě u Masaryčky, omrknout lanovku v Zielenieci, poběhali jsme si "křovíčkama" a podívali se i dovnitř do chaty, kde jsme si dali ovocný dort a kofolu. V úterý jela mamka s Gabčou na hrad Vízmburk a na oběd do Nováče, trochu jsme byli dotčení, že jela bez nás :) Společně jsme se šli po táboře projít ke kapličce na Černé Vodě. Chtěla si jí vyfotit, ale bylo špatné světlo - slunce svítilo proti. Ale aspoň jsme se vykoupali v potoce. Voda byla fakt ledová :) No a ve středu jsme jeli po táboře lanovkou na Studený vrch a šli dolů pěšky lesem. Zastávku jsme si udělali na Dvojce, kde jsme si dali citronádu, burgra a palačinku :) Jinak na táboře jsme hledali poklad, skákali na skákacím hradu, na trampolíně, rýžovali zlato v potoce, mlsali zmrzlinky, malovali si, hráli si, procházkovali - prostě jsme se měli báječně. Ve čtvrtek se mi odpoledne udělalo špatně od žaludku a pozvracel jsem 2x celou koupelnu. Odpočíval jsem se pak venku na čerstvém vzduchu v houpací síti, poslouchal jsem rádio a pozoroval ptáky. Býval bych rád spal venku, ale v noci přišla dle předpovědi silná bouřka, tak jsem byl nakonec rád, že mi to maminka rozmluvila. V pátek ráno už mi bylo dobře, tak jsem přemluvil rodiče, abychom jeli ještě na Záhoří, protože to už byl poslední den černovodského tábora. Nebyli jsme ale na Černé Vodě, ale na hřišti a na oběd jsme šli do penzionu U Cvrčků, kde mají studnu.

No a v sobotu jsme jeli na Záhoří zase, protože tam byla akce Kunštátský drvoštěp. Je to soutěž v řezání motorovou pilou na rychlost a přesnost, štípání dříví a řezání kaprovou pilou ve dvojicích. Dva šikovní pánové tam vyřezávali sochy motorovou pilou, no bylo na co se dívat. Strejda Vojta nám pak donesl balónky, tak jsme si jich asi deset dovezli domů a vyprosil jsem si i kousky dřeva ve tvaru melounu a pizzy :))

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

Příměstský tábor "Buď kreativní" v Deštném v Orlických horách - 31.7. - 4.8.2017

Tento týden jsme trávili u nás v Deštném v Orlických horách. Jeden den jsme si udělali výlet do Uhřínova pod Deštnou, kde jsme si prohlédli středověký skanzen Villa Nova, umleli si po staru mouku a upekli si placky :-) Každý jsme také dostal tričko se znakem obce vpředu a jménem na zádech. Další dny jsme byli v lanáči, v lese s panem Beranem na lesní pedagogice a jeden den jsme se koupali u Elišky Kelnerové v bazénu, protože bylo fakt velký vedro. Celou dobu jsme vyráběli spoustu věciček z malých sklíček: nazdobili jsme jimi dřevěnou skříňku na prstýnky, vyrobili jsme ozdobná zrcátka, květináčky a další. Za odměnu jsme dostali i památeční diplomy :) Když byla maminka ve čtvrtek na Záhoří a Kubíček se smutně ptal, kdy zase přijedu, tak se s Vojtou starostou domluvila, že tam budeme jezdit ještě příští týden. Měli jsme z toho oba ohromnou radost, protože tam je to fakt parádní :)

V pátek po táboře začaly Svátky skla, na které jsme se těšili. Maminka na ně vyhrála vstupenky, takže jsme to tam šli rovnou po táboře omrknout. Měli jsme tam spoustu kamarádů, takže jsme furt někde lítali a stavili se u rodičů jen pro peníze na pití nebo jídlo :) Chvílema jsme koukali, jak foukali ze skla různé věci, ale už mě to tak nebralo, jako vloni. Trochu jsem byl taky zklamaný, že jsme na táboře vlastně sklářskou akci vůbec nepřipravovali, což jsem předpokládal. V neděli jsme začali předělávat pokojíček, abychom mohli mít každý svůj stůl a Kamilka dostala novou židli na kolečkách :)

Příměstský tábor Černá Voda - 2. týden 24.-28.7.2017

Protože se nám na Záhoří hrozně líbí, domluvila nám mamka ještě jeden týden na Černé Vodě. Byli jsme moc rádi a v pondělí jsme donesli přáníčka s otázkou, jestli tam budeme moct ze čtvrtka na pátek spát, protože budeme mít stezku odvahy a hledání pokladů. No samozřejmě, že o to nechceme přijít, ale Kamilka by tam raději spala s maminkou, tak mamka říkala, že to domluví s Lenkou. V úterý a ve středu docela pršelo, tak nám starosta Vojta zařídil na půdě kino, což bylo naprosto super a koukali bychom nejradši pořád, i když nepršelo :) Ze čtvrtka na pátek jsme spali na Černé Vodě. Na šestou dorazila i mamka. Nejdřív jsme si opekli buřtíky, když se začalo smrákat, tak jsme šli stezku odvahy ke kapličce. U každé louče jsme museli zodpovědět nějakou otázku a pak jsme v kapličce našli sladký poklad :) Za odměnu jsme si pak dali na penzionu limču a strejda vymyslel, že bychom si ještě mohli pustit film, tak jsme koukali na Avatara. Jenže mu nedošlo, kolik je hodin a jak dlouho to bude trvat, takže Kamilka odpadla kolem jedenáctý a já se teda držel statečně. O půl jedný mě mamka ukecala, že jdeme spát :) Ona musela ráno jet do práce totiž. V osm nás vzbudila, aby nás aspoň vykoupala, protože jsme šli samozřejmě spát jako špinďuchy :)) Ale bylo to super :) I všem ostatním se to tak líbilo, že teta Lenka vymyslela, že bychom to mohli příští týden zopakovat :) Ale musí být hezky. Cestou domů jsme v pátek usnuli v autě a spali tam dvě hodiny, protože černovodský mejdan nám dal zabrat :) Kamilka pak vstala sama, mě mamka přenesla domů a spal jsem až do rána :))

Na víkend přijel strejda Honza s kamarádama a slavili jsme jeho narozeniny. Byla to paráda, protože jsem mohl točit pivo :) Venku jsme byli až do tmy a pak jsme si vzali domů na spaní Rózu, aby mohli jít tátové strejdové na pivo. Strejda Honza tam požádal tetu Evičku o ruku :)

 

Příměstský tábor Černá Voda - 1. týden 17.-21.7.2017

Od pondělka do pátku jsme byli na táboře na Černé Vodě. Byla to paráda, protože tam máme spoustu kamarádů a celkově volnější režim než v Bačetíně. Já si hraju nejvíc s Adámkem a ve čtvrtek dorazil Kubík, který měl neštovice, tak na začátku chyběl a Kamilka zase s Aničkou. Chodili jsme na procházky, hráli hry, když pršelo, tak jsem koukali na pohádky, malovali si... Sami jsme mohli na trampošku, běhat po louce nebo na písek. S Kubíkem jsem tak lítali po pokojích na penzionu, a když bylo vedro, šli jsme se smočit do potoka. Ve středu jsme se s mamkou potkali i u oběda, protože se tam stavila na meruňkové knedlíky. My měli zrovna špagety, tak jsme jí polovinu snědli :)

Víkend jsme měli tentokrát velice kulturní. V pátek nás mamka vzala do Bačetína na předpremiéru divadelní hry Zavadilka vdává dceru. Po divadle jsme si tam dali na louce večeři - ovocný koláč :) V sobotu jsme jeli do Bačetína zase. Měli obecní slavnosti, tak jsme jeli podpořit Gabču a podívat se zase na stejné představení, které bylo malilinko jiné :) Z Bačetína jsme se pak přesunuli na Záhoří na letní kino. Dávali film Špunti na vodě. Byla to taky sranda. Mamka nás dovezla v jedenáct naprosto spící :) No a v neděli jsme odpočívali, prali a koukali taky na pohádky, protože venku docela dost pršelo.

Příměstský tábor Bačetíňáček - 1. turnus - 10.- 14.7.2017

Už třetí rok navštěvujeme příměstský tábor v Bačetíně. Tento turnus je v indiánském duchu. Museli jsme si doma vyrobit indiánské oblečení a na táboře jsme si k němu vyrobili první den čelenky. Jsme rozděleni do čtyř skupin a podle toho, do které patříme, takovou barvu čelenky máme. Kamilka je s modrou čelenkou ve skupince Siuxů a já s oranžovožlutou s Utahy. Moc se mi to nelíbí, protože má pocit, že si z nás musí utahovat :-) Druhý den nám pršelo, tak jsme si vyráběli pavučiny snů a když přestalo, házeli jsme oštěpem :) K obídku byly knedlíky s rajskou, tak jsem si jich dal osm a pak kuchařka se nestačila divit, protože jsem je fakt snědl :) Hráli jsme taky spoustu her, nejvíc se nám líbilo hádání, co je ve které ruce. Ve středu jsme si vezli na tábor vodní děla a luk a šípy. Přes den jsme hráli hry. Kamilka mě ráno postříkala vodou, tak prý bude zítra za trest házet kostkou. Podle toho co hodí, musí udělat za trest třeba kliky. Kamilka to ale komentovala tak, že stejně poránu potřebuje rozcvičku :)) Házet musela i ve čtvrtek, protože to s Barčou utekly vedoucím, když jsme šli společně do lesa :) Je to prostě rebel :) Táborovou hru nakonec vyhráli černí, ale i my dostali na památku diplomy, lahve na pití a vajíčko, ze kterýho se vylíhnul dinosaurus :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

So, Ne - O víkendu byl v Deštném Zvonečkový jarmark. Jelikož jsme už velcí, vysílala nás maminka na jednotlivé pohádky (divadlo) samotné. Samozřejmě jsme si tam prohlédli i stánky a koupili perníčky, stavili se u zvonečkové víly, vymalovali si keramická srdíčka, povozili se na historickém kolotoči, koupili vánoční hvězdu z korálků, zmrzku a tak :) Největším zážitkem ale bylo vyklepávání zvonečku z formiček. Jelikož jsme tam s Kamilkou přišli jako jediní, dostali jsme za odměnu rolničky. Takže naprostá spokojenost :) V neděli jsme šli na pohádu dopoledne, pak obídek a po něm jsme jeli s Anežkou a spol do Karłówa do dinoparku. V dinoparku se nám líbilo, i když se tu dinosauři nehýbali jako v Plzni nebo v Liberci. Ještě jsme stihli zajít na houby a dát je večer sušit - takhle várka je pro babičku :)

Fotky z Karłówa

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

DOVOLENÁ ŚCIBÓRZ 1.- 8.7.2017

1.7.2017 - ráno jsme nasmažili řízky, dali jsme si obídek a v jednu jsme vyrazili směr Ścibórz, kde jsme měli zamluvený domeček na týdenní dovolenou... cestou nás zastavila celní správa, a jelikož byly naše pasy v tašce v kufru zabarikádovaný úplně dole, byla to docela srandovní situace :) na místě jsme byli i s kontrolou za hodinu a půl, což bylo fakt super.. trochu jsme se zabydleli a pak jsme se vydali na průzkum okolí.. cesta doleva od baráčku vedla k přepouštěcí nádrži s vodopádem, doprava se šlo k Otmuchowskému jezeru.. když jsme k němu došli, vypadalo to na bouřku, tak jsme radši mastili zpátky, ale nakonec z toho nic nebylo.. navečer jsme se jeli podívat k Nyskému jezeru, kde jsme objevili pěkné hřiště a pláž ve Skorochówie..  večer pohádka Ledová sezóna 2

2.7.2017 - ráno bylo zataženo a chvílema pršelo, tak jsme se vydali do Złotého Stoku do zlatých dolů.. nejdřív jsme navštívily středověkou hornickou vesnici, kde bylo několik zastávek a pán nám vyprávěl, jak se co dělalo. byla tady studna, kolo, rumpál i strašidelné podzemí nebo kat :) bylo to moc zajímavé, jen mamka nám nestíhala překládat úplně všechno, tak byla Kamilka chvílema načuřelá, že tomu nerozumí.. cestou do dolů jsme se stavili u arsenovo-železného pramene.. no.. voda z něj chutnala, jak když oblíznete rezavou trubku :)) do dolů jsme šli zase s průvodcem, který mluvil ještě rychleji než ten první ;) ale bylo to moc zajímavé, tak jsem si to užil.. nejvíc se mi líbil podzemní vodopád a jízda vláčkem v podzemí.. když jsme vylezli zpátky na povrch, už zase svítilo hezky sluníčko.. stavili jsme se ještě na výstavě minerálů a na hřišti s lanovou věží.. odpoledne jsme si zašli k jezeru.. sice celkem foukal vítr a nebylo to uplně na koupání, my ale s Kamilkou neodolali a zaplavali si :) po procházce kolem jezera jsme se zajeli podívat do Otmuchówa, kde byly svátky květin.. ochutnali jsme si smažené minikoblíčky a bramborovou spirálu.. byla tam spousta lidí, tak jsme si zajeli radši na hřiště

3.7.2017 - v pondělí jsme si udělali výlet do Paczkówa.. je to město čtyř bran a tří věží.. všechny tři věže jsme samozřejmě zdolali :) první byla radniční na náměstí, druhá kamenná a třeba v obranné zdi.. prošli jsme se také po parku a kolem obřího kostela, který byl ale zavřenej.. k obědu jsme si koupili pizzu a snědli si jí u Paczkowského Zaliwu.. i tady jsme se vykoupali.. měli tam obrovské hřiště, tak jsme si všechno museli vyzkoušet.. cestou zpátky jsme se stavili u řeky Nysy, najedli jsme se tady ostružinama a u jezera jsme si natrhali třešinky :) navečer jsme se prošli zase k vodopádu.. objevili jsme tam kvetoucí řeku

4.7.2017 - v úterý jsme si udělali výlet do Opole, kde je velká ZOOlogická zahrada a taky Mekáč.. v něm jsme si dali oběd, pohráli na hřišti a pak jsme se přesunuli k ZOO.. nejdřív jsme museli projít velkým parkem, který se nám moc líbil, pak koupit lístky a už jsme si mohli prohlížet opice, ptáky, krmit ryby, viděli jsme obří pavouky, přerostlou žížalu, žirafy, klokany, a spoustu dalších zvířátek.. ke spoustě se mohlo jít na návštěvu, třeba k lemurům.. ale vždy tam byla napsaná pravidla, jak se musíme chovat.. v jedné části jsme objevili krásné hřiště s obřím dřevěný hradem.. Kamilka si tu hned našla kamarádku a vůbec jí nevadilo, že si moc nerozumí :) v šest prohlídka končila a zvířátka se chystala do hajan.. to se nám líbilo, že tady berou ohled i na zvířátka a dopřejí jim odpočinek.. my si za odměnu vysloužili zmrzku, takže spokojenost veliká :) po cestě mamka koupila večeři a dali jsme si jí u Otmuchowského jezera.. akorát zapadalo sluníčko do vody :)

5.7.2017 - ráno si Kamilka všimla, že je na lísce vedle našeho domečku hnízdo a v něm asi tři hladoví ptáčci.. takže jsme je chvíli pozorovali a snažili si je vyfotit, když vystrkovali hlavičky :) po obědě jsme jeli do Paczkówa k jezeru, zase na jiné místo.. tady byl ve vodě jíl, tak jsme z něj plácali bláťuláky, plavaly nám kolem nohou rybičky a taky skákaly pořád nad vodu.. trochu jsme si i zaplavali, ale moc teplo nebylo.. po cachtačce jsme se prošli po hrázi až k vodní elektrárně.. původně se to nezdálo, ale našlapali jsme přes 4 km... Kamilka chvílema protestovala, že jí bolí nožičky, ale nakonec půlku cesty utíkala :) k večeři jsme si koupili zase pizzu, tentokrát velikou tak, že jsme jí nemohli ani sníst..

6.7.2017 - skoro celý čtvrtek jsme strávili ve Skorochówie.. bylo teplíčko na koupání, tak jsme vyrazili na pláž.. byly klouzačky a všude jsme se dosáhli, tak jsme zkoušeli plavat jen tak bez kruhu.. z vody jsme vylezli jen na zmrzku nebo jídlo ;) trochu jsme to ale podcenili a celkem jsme si spálili záda od sluníčka... takže večer jsme naříkali a mamka nám musela dělat masáž s aloe vera :)

7.7.2017 - poslední den jsme byli rádi, že sluníčko tak nepaří, protože jsme si od něj museli trochu odpočinout.. zašli jsme si ve Ścibórzu na obídek.. já si dal špagety s boloňskou omáčkou, Kamilka palačinky se zmrzkou, táta vepřový steak s opečenýma bramborama a mamka řízek devolay s hranolkama.. odpolko jsme tak nějak pobalovali věci, uklízeli domeček a zajeli jsme si nakoupit sváču na cestu domů

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

8.7.2017 - návrat domů, Orlicko-Bystřický pohár

po návratu domů jsme se najedli a vyrazili na Záhoří na Orlicko-Bystřický pohár, což je mezinárodní hasičská soutěž.. jen co jsme přišli, přiběhnul k nám Kubík s pistolkou a bylo.. strejda Vojta nám dal s Kamilkou taky každýmu jednu a už nás rodiče neviděli :))) jen když jsme si přišli, že chceme koupit pití nebo jídlo.. řádili jsme na nafukovacím hradu, na trampošce a běhali s klukama přes hřiště a hráli si na tajný agenty ;) když mamka chtěla jet v šest domů, že musí dát prát prádlo, abychom měli s sebou na tábor, tak se nám vůbec nechtělo a já se vyloženě nafouknul.. strejda mi ale nabídnul, že když přijedu na tábor na Černou Vodu, že si tam budeme moc řádit celý týden a sveze mě na čtyřkolce... no tak na to jsem slyšel a hned jsem šel poslušně do auta ;)))

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

9.7.2017 - příprava věcí na tábor, koupačka v bazéně :)

 

26. týden roku 2017 26.6.-2.7.2017 - Kamilka výlet do Hradce Králové, vysvědčení

Poslední týden už jsme se ve škole flákali a i mamka to v práci nepřeháněla. V pondělí pracovala z domu a odpoledne si vzala volno a jela s Gabčou na oběd do Dobrušky. V úterý a ve středu byla s kolegyněma z práce v Božanově. Ve čtvrtek chystala věci na dovolenou a v pátek jela do práce jen na otočku. Kamilka podnikla se školkou výlet do Hradce Králové a já se nemohl dočkat vysvědčení a hlavně prázdnin. V pátek jsem si vzal klidně i košili, hlavně abych měl už volno :-)) Ještě než mamka odjela do práce, stihnul jsem se jí pochlubit s vysvědčením. Dostal jsem dvojku z matiky a z češtiny. Mamka říkala, že Vlastička ještě přimhouřila oko :)) Za odměnu jsem dostal klíč od domu, protože už jsem velkej kluk a po prázdninách půjdu do třetí třídy. Měl jsem z něj velkou radost samozřejmě. S vysvědčením jsem se pochlubil i dědovi Frantovi a zavolal jsem i babičce do Chomutova. Večer jsme balili věci na dovolenou a v sobotu ráno jsme vyrazili.

25. týden roku 2017 19.-25.6.2017 - Školní akademie, Kunštátská pouť

V pondělí bylo hrozný vedro, tak nás vzala mamka po práci k potoku. Původně jsme mysleli, že se smočíme u památné lípy, ale tam byl špatný přístup. Prošli jsme se a hledali lepší místo. Měli jsme štěstí. Objevili jsme se vysekanou tajnou cestu v trávě a na konci jsme objevili krásné místečko na cachtání a lovení kamenů :) Tvářili jsme se, že nás to vůbec nestudí, přitom mamce pěkně mrzly nohy :) Pak jsme si sedli na lavičku a nahřívali se. Když jsme viděli, že se sbíhají koně, rychle jsme běželi na lávku a měli jsme štěstí, že všichni přecházeli přes řeku. Moc pěkné to bylo :) Z potoka jsme si donesli tři kameny do záhonu a večer jsme  vařili bezovou šťávu. Říkal jsem, že se nám povedla uplně nejvíc, a že bychom měli udělat ještě jednu várku :) V úterý bylo zase hrozné vedro, tak jsme se celé odpoledne koupali. Mamka jela do Pohoří na nějaké setkání, tak jsme už byli vzorně v posteli, když dorazila :) Ukazovali jsme jí videa, jak jsme skákali do bazénu. Dokonce jsem si potopil hlavu a neotíral jsem se do ručníku :) Ve středu jsme jeli celá škola do Police nad Metují do muzea papírových modelů a stavebnice merkur. Já už tam s rodiči jednou byl, ale nevadilo mi, podívat se tam znova. Hlavně že jsem měl plný batůžek jídla a penízky na útratu :)) Všechno jsem si nafotil na telefon, abych to mohl mamince ukázat, přesně jak to dělá ona :) Ve čtvrtek jsme měli ve škole focení. Kvůli mamce jsem si vzal košili a celkem se mi i líbila. Zapomněl jsem na ní a zůstal v ní až do večera ;) V pátek jsme měli u muzea školní akademii, na kterém celá škola měla ukázat rodičům, co jsme se naučili a nacvičili. Kamilka přednášela básničky, zpívala písničky s dětma a tancovala a s kroužkem flétny, zahrála jednu písničku na flétnu. Já zpíval se spolužákama písničku a povídal. Byla to sranda :) Velký děti třeba nacvičili spartakiádu nebo hráli divadlo. V sobotu byl spolkový den obce, ale my si s Kamilkou vybrali akci na Záhoří. Tam byla Kunštátská pouť. Akce začala ve čtyři hodiny vystoupením kouzelníka, potom jsme se proběhali venku a bylo divadlo pro děti. Pak jsme zase běhali venku po louce, skákali na trampolíně, prošli jsme se k rybníku a začala hrát kapela. Kamilka řádila s holkama a já běhal venku s klukama. Spoustu dětí známe od nás ze školy a se zbytkem jsme se prostě seznámili. Tahle akce nám fakt sedla :) Vydrželi jsme tam až do tmy na ohňovou show. Ta ale končila o půl jedenáctý a to už jsme byli hotoví :) Cestou domů jsme potkali lišku, srnku a u nás na zahradě na nás čekal zajíc :) Z poslední sil jsme si vyčistili zuby a padli za vlast :) V neděli nás mamka vytáhla do lesa, omrknout, jestli už rostou houby. Našli jsme dvě jedlý a docela dost prašivek. Les byl plný borůvek, sice nebyly úplně zralé, ale Kamilka se do nich pustila :) Odpoledne mamka prala a my uklízeli auto. Sice nám to trvalo asi dvě hodiny, ale nějako jsme si víc hráli, než uklízeli :) Večer vana a pak pohádka :)

24. týden roku 2017 12.-18.6.2017 - Pedagogicko-psychologická poradna

V pondělí jsem nešel do školy. Místo toho jsem jel do Rychnova nad Kněžnou do pedagogicko-psychologické poradny. Chvilku jsme čekali a pak si jedna paní odvedla mamku, chvíli si povídaly a pak si vzala mě a asi hodinu jsme si povídali, musel jsem psát diktát, číst a překreslit složitý obrázek. Po této pedagogické části jsem měl hodinu pauzu, tak jsme zašli k mamce do práce, kde jsem si dal čaj a svačinu a potom jsme se tam vrátili na psychologickou část. Tu jsem dělal s jinou paní, byla moc milá. Hodně jsme si povídali, musel jsem řešit různé úlohy, odpovídat na otázky, říkat význam cizích slov a tak. Tady mi to šlo podstatně lépe, protože jsem nemusel nic psát :) Mamce na konci řekli, že jsem dosáhl nadprůměrných výsledků, ale pokud mi neměřili čas. No a psaní to jsem tam našvihal jak kocour, takže mi doporučili nějaký procvičování na uvolnění šíje a cvičení na zlepšení krátkodobé paměti a soustředění. Skončili jsme někdy v jednu. S mamkou jsme si zašli ke kuchaříčkům na oběd. Dali jsme si bramborový guláš a já k tomu ještě mrkvový salát s ananasem. Moc mi chutnal. Snědl jsem toho víc než mamka :) Cesto do práce jsme se stavili v cukrárně pro ovocné košíčky a pak jsem u mamky v práci skartoval. Na to jsem se těšil hrozně dlouho :) Před půl třetí mě vyzvedl táta s Kamčou a jeli jsme ještě na logopedii. Odpolko jsem nemusel dělat úkoly, tak byl vlastně bájo den :) Stavila se za mnou Anička, tak nám mamka udělala banánový lívanečky a dali jsme si véču s ní, na zahradě u její babičky. Tam za náma nemohla Róza. Ta nás teď pořád pronásleduje :) V úterý odpoledne dovezla mamka z Rychnova gril, já ho měl za úkol s Kamčou smontovat. Byl to takovej jednoduchej, akorát montáž pro mě :) Navečer se tu stavil strejda Vojta i s Kubíčkem, ten by se k nám rád na montování přidal. Domluvili jsme se, že až se vrátí z dovolený, uděláme u nás mejdan :) Mamka nám napekla kakaový muffinky s čokoládovou polevou a večeři jsme si grilovali venku na novém grilu. Měli jsme burgříky, grilované papriky a žampiony se sýrem. Ve středu jsem donesl závěrečnou písemku z matiky. Dostal jsem dvojku. Maminka říkala, že jsem tam nasekal naprosto zbytečný chyby a že paní učitelka určitě přimhouřila oko. Večer jsme sázeli do skleníku rajčata, okurky, papriky a květák :) Ve čtvrtek byla po škole angličtina a pak mě čekal úkol z češtiny. Opis. Takže to bylo se scénkama. Fajn pak byla projížďka na kole s mamkou a Kamčou. Jeli jsme omrknout, co kvete v Kačenčině zahrádce. K večeři jsme si dali pizzu venku. No a v pátek jsme jeli s tátou po škole dokoupit palubky a barvu, abychom mohli dodělat verandu. S mamkou jsme slili jitrocelový sirup a dělali jsme domácí kečup. Říkal jsem, že je lepší než z krámu. :) V sobotu jsme šli dopoledne do lanáče a na terénní tříkolky a odpoledne pršelo, tak jsme pohádkovali. O víkendu mamka hledala výlety kolem Otmuchowských jezer a na srpen objevila obytování v sudech v kempu v Pasohlávkách, takže se máme na co těšit. Prázdnin už se nemůžeme dočkat, i když ve škole už je to pohoda :) V neděli jsme naložili bez na šťávu a taky jsme ho dali sušit.

23. týden roku 2017 5.-11.6.2017 - Stužkování prvňáků

V pondělí jela mamka do Červeného Kostelce. Cestou zpátky se tak rozpršelo, že vůbec nebylo vidět na cestu a jela domů třicítkou. My se taky museli schovat a místo řádění na hřišti, jsme čučeli na pohádku. Dokonce u nás padaly kroupy a celý záhonek byl zaplavený vodou. Ve čtvrtek proběhlo ve škole stužkování prvňáků. Šel jsem se na Kamilku podívat s rodičema, a pak jsme jeli na angličtinu. Měl jsem velkou radost, protože se mi podařilo dostat z diktátu dvojku :) Po angličtině jsem stavil modely z párátek a lepil jsem je tavící pistolí. Vymodeloval jsem dědu Jirku na lešení se zednickou lžící v ruce. Pro Kamilku jsem vyrobil stoleček a židličku :) V pátek večer dorazila babička s dědou Jirkou. Oslavili jsme Kamilky svátek a na spinkání jsme se nastěhovali jako obvykle nahoru. Kamilka k dědovi, já k babičce. V sobotu dopoledne babička vařila mojí oblíbenou kachnu, bramborový knedlík a zelíčko. Já se zatím navlíknul do montérek a šel jsem asistovat tátovi a dědovi, kteří postavili lešení a začali opravovat verandu - dodělávat středu. Koukal jsem, jak táta řeže pilou a nejradši bych řezal taky. Odpoledne jsme šli s babičkou a mamkou na hřiště. Nejdřív na obecní a pak ke Köhlerovi. Potkali jsme i Vaška s Míšou, tak jsme si chvíli hráli s nima. Večer jsme koukali na Jurský park, to teda bylo něco :) V neděli dopoledne jsme šli zase na hříště a po obědě, když chtěla babička s dědou odjet domů, jim nechtělo nastartovat auto, tak jsme je tlačili, a pak roztahovali lanem a my malí jsme byli nejchytřejší :)) Nakonec se to povedlo a zdárně dojeli domů. My do večera obkládali verandu a mamka se učila na zkouškou z polštiny.  Večer jsme naložili jitrocelový sirup.

 

22. týden roku 2017 29.5.-4.6.2017 - Kamilky svátek, Den dětí

Ve středu měla Kamilka svátek a tak nějak to vytušila, i když jsme o tom nemluvili. Ráno vstala s mamkou a říká jí: dnes mám narozeniny viď :)) A hned chtěla nějaký dáreček a ani jí nevadilo, že je ještě mamka nemá zabalené. Schovala hlavu pod peřinu, aby je mamka mohla vyndat z tajného úkrytu a už se nemohla dočkat, nějaké nové věci. Dostala teda dvě krabičky a v nich oblečky na větší panenky, aby se i ony mohly parádit. Na odpoledne si poručila dortík a když maminka odjela, převlékla Rebelku do nového oblečení, které jí přesně padlo :) Do školky donesla bonbonky a děti i paní učitelka jí popřály a dostala pár drobností, ze kterých měla také radost. Po škole jsme se sešli doma. Mamka na nás čekala s dortíkem s Bárbie a taky s dárečkama. Kamilka dostala knížku s notičkama, sponečky do vlasů a hlavně čtyři kámošky monsterky. Dali jsme si dortík, džusík a pak volali tátovi, že si máme přijet vyzvednout opraveného pašíka, a tak jsme jeli neplánovaně do Hlinné. Když už jsme tam byli, zajeli jsme pozdravit tetu Růžu a pěkně jsme se tam zasekli. Největším lákadlem je potok, který tetě skrz zahradu protéká. Nebylo v něm moc vody, tak jsme si tam nejdřív zkusili namočit nohy a pak jsem se v něm skoro hodinu brodili, až měla mamka strach, abychom nebyli nemocní. Pak dorazil i strejda Jelzin a s tím jsme hledali proutkem vodu. To byla zábava. Táta tomu samozřejmě jako vždycky nevěřil. No a ve čtvrtek byl Den dětí, tak si pro nás ve škole připravili překvapení v podobě Dne záchranných složek. Na hřišti bylo hasičské auto, záchranka a tak, všechno jsme si mohli prohlédnout, vyvézt se žebříkem a pak nám na parkoviště nastříkali hasičskou pěnu a v ní jsme mohli blbnout :) V pátek jsme si vyjeli odpoledne na kolo. Jeli jsme kolem Špičáku ke kostelu v Šedivinách a pak přes vyhlídku U Supa a pramen na Panoramě zpátky. Celkem 11 km. A Kamilka vyzkoušela nové kolo, ale zatím se trochu bojí, když jede z kopce, protože má dvě brzdy a citlivější než u starého kola. Odpolko se stavil děda s Naďou, dovezli nám dobroty ke dni dětí :) V sobotu jsme měli šli dopoledne s tátou na akci ke dni děti ke Kozímu chlívku, kde jsme plnili úkoly a vyhráli nějaké ceny, odpoledne jsme měli grilovačku s hasičema a pak jsme jeli závodní trasu na kolech k akci Na kole dětem. Byl to den plný zážitků. Úplně nejvíc mě zaujal velociped, který jsem viděl prvně a měl jsem možnost si ho zblízka prohlédnout. V neděli jsme slavili Kamči svátek se strejdou Péťou, Rózou a tetou a taky s Anežkou, Štěpou, tetou Luckou a strejdou Milošem. Honili jsme se po zahradě. Pět dětí to už je pořádný gang :)

21. týden roku 2017 22.-28.5.2017 - Hasičské závody v Ještěticích, výlet do Skuhrova nad Bělou

V pondělí jsme na posledy po škole trénovali na závody. Domů jsem dostal text hlášení, který se musím jako velitel družstva naučit. V úterý dovezla mamka vodu z Rokole, tak jsem si dával. Věřím, že je kouzelná :) Ve středu jsem donesl trojku z diktátu, ale jedničku z matiky. Už odpočítávám dny do prázdnin :)) S mamkou jsme zamluvili dovolenou na první týden v červenci. Pojedeme k Otmuchowským jezerům. Nakonec vyhrálo zase Polsko. Prostě se nám tam líbí :) Ještě musíme vymyslet druhou dovolenou a to máme v merku Šumavu. Taky máme zamluvené oba turnusy bačetínského tábora, sklářský tábor v Deštném a ještě možná pojedeme k Vojtovi na Černou Vodu. Takže se máme rozhodně na co těšit.  Ve čtvrtek zase angličtina, i ta už pomalu končí. V pátek jsme doma nacvičovali hlášení na závody a s Kamčou jsme běhali po bytě jako na soutěži. Taky jsem dostal domů oblečení pro hasiče a seznam věcí, které mám na závody s sebou mít. S mamkou jsme večer všechno nachystali a dokonce jsem šel dřív spát, protože jsem věděl, že to bude fuška :) Ráno mě mamka ve třičtvrtě na sedm dovezla k hasičárně. Odsud jsme jeli společně hasičským autem do Ještětic. Mamka s tátou a s Kamčou se za mnou přijeli po odědě podívat. Zrovna jsme se chystali na jednu závodní disciplínu, ale ta se nám zrovna moc nepovedla. Večer jsme pak pekli na zahradě se strejdou buřtíky. V neděli závody pokračovaly, tak jsem byl zase celý den pryč. Naši se zase přijeli podívat a tentokrát se nám disciplína pořadila bez chyby. Nakonec jsme skončili na 17. místě z 24 družstev, takže dobrý :) Cestou ze závodů se mamka s tátou a s Kamčou stavili ve Skuhrově nad Bělou na rozhledničce, já jel domů s hasičema, tak jsem tento výlet vynechal :)

20. týden roku 2017 15.-21.5.2017 - Výlet do ZOO Wrocław, svěcení kapličky v Sedloňově

V pondělí jsme po škole zase trénovali na závody. Paní učitelky mě zvolily velitelem družstva, tak jsem na to náležitě pyšný. :) V úterý jsme se připravovali na výlet do ZOO do Wrocławi. Mamka mi napsala omluvenku, což se mi fakt líbilo, protože jsem netušil, že mě může omluvit, i když nejsem nemocný :) Večer jsme si nasmažili řízečky a nachystali velkou svačinu. Byl totiž celodenní výlet z jednoho mamčinýho projektu. Jelikož to byl projekt starosty Vojty, jela spousta lidí z Orlického Záhoří, které známe z jiných akcí, takže to bylo moc fajn. Ze Záhoří jsme vyrazili v sedm hodin a do Wrocławi to trvalo asi tři hodiny včetně jedné přestávky na sváču a kafíčko. Na prohlídku jsme měli čas od deseti do půl čtvrté. Po ZOO jsme si mohli chodit, jak jsme chtěli. Jelikož je poměrně velká, půjčili jsme si vozíček a táta nás i s batohama táhnul :)) Viděli jsme nejdřív myšky, pak tygra a spoustu dalších zvířat, zkusil jsem si vlézt do terénního auta, pak jsme pokračovali k opičkám, zebrám, žirafám... no byla toho spousta a taky spousta míst na odpočívání - třeba altán v lesíku nebo altánu u rybníka. U jednoho jsme si dali obídek hezky venku a pak jsme pokračovali zase dál. Cestou jsme potkali strejdu Vojtu, tak jsme šli chvíli společně. Anička s Kubíkem nastoupili do našeho vozíku a byla to velká sranda. Jsou to správní parťáci pro nás a se strejdou byla sranda. Dělali jsme si z něj srandu, jestli třeba viděl tamtoho delfína, co jí odpadky a když se otočil, chechtali jsme se, že je to koš :))) Společně jsme šli ještě na farmu s domácíma zvířatama, který jsme si mohli pohladit. Tam byli oslíci, kozy, holubi, ovečky a tak. No a pak jsme se rozdělili, protože my šli do vodního světa a oni tam už byli, tak šli zase jinam. Vodní svět byl fakt super. Měli tam tučňáky, hrochy, ryby i žraloka a další. Všechny jsme mohli vidět zeshora z vyhlídky a pak jsme mohli jít dolů pod úroveň hladiny a mohli jsme všechny zvířátka pozorovat, co dělají pod vodou. Takových výloh tam měli opravdu hodně a bylo to fakt super. Hodně se mi taky líbil vodopád, do kterého jsme si mohli sáhnout. Z Wrocławi jsme odjížděli před čtvrtou a domů jsme dorazili okolo sedmé. Utahaní, ale plní dojmů :) Určitě bychom se tam zase rádi vrátili. Ve čtvrtek jsme zase mastili do školky a do školy, mamka do Bartošovic na kontrolní den na hřbitov (zase nějaký projekt :D ) a odpoledne angličtina. V pátek jsme zase pekli buřtíky večer, to nás baví. Čím víc jsme všichni tři špinaví, tím jsme spokojenější :) V sobotu se zkazilo počasí, ochladilo se, tak jsme si vegetili doma. Mamka jela odpoledne s Gabčou na svěcení kapličky v Sedloňově. Byl tam i kardinál Dominik Duka. V neděli už se zase vyčasilo, tak jsme do večera lítali na zahrádce. Zaseli jsme hrášek, přesadili bylinky ven, plevelili záhonky a s tátou jsme prvně posekali trávu.

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

19. týden roku 2017 8.-14.5.2017 - Procházka kolem Špičáku

V pondělí bylo zase volno, takže jsme si dopoledne klidně ještě mohli hrát s holkama. Před obědem vyrazily zpátky domů do Chomutova. My si dali batátovou polévku, vzali si těstovinový salát do krabičky a vyrazili na výlet k bývalému lomu na Špičáku. Cestou nás mamka zkoušela z přírodovědeckých znalostí. Přehled máme dobrý :) Taky nám vyprávěla jeden příběh z knížky "Co vyprávěli babičky", kterou jí dal v pátek Vojta. Jsou v ní příběhy tady z okolí a v jednom se říkalo, že se tam otevřela na Velikonoce skála a v ní byl poklad. Nějaká máma si ho nabrala do zástěry a zapomněla tam dítě, který pak bylo rok zavřený ve skále. My se toho chytli a hledali jsme otvory, kde by mohly být dvířka a Kamilka říkala: Horo, horo, vydej pro člověka poctivýho, něco málo z bohatství svýho. A já dodal: aspoň perlu :)) Na vrcholku jsme se najedli, pak jsme našli kešku a pak jsme to vzali trochu jinudy a objevili v lese zříceninu domu a zarostlou cestu obklopenou alejí. Strašně by nás zajímalo, jak to tu mohlo vypadat dřív. Cestou zpátky chtěla mamka zahnout do Ošerova, protože tam ještě nikdy nebyla, ale pak jsme si všimli, že jsou skoro čtyři hodiny a táta si vzpomněl, že mam tréning s hasičema. Tak mě tam rovnou vyložili. V úterý jsme museli zase do práce a do školy. Moc se mi nechtělo, ale aspoň jsem měl před sebou vidinu kratšího týdne. V pátek jsme odpoledne se strejdou Péťou opékali buřtíky. Jako vždy jsem pak hasil oheň :) V sobotu i v neděli jsme si vyrazili na kolech. V sobotu jsme vyjeli směr Ošerov a pak takovou lesní cestou zpátky. Celkem podle tachometru jsme ujeli 7 km. Cestou jsme si samozřejmě udělali i pauzu na svačinku, prohlédli jsme si opravenou kapličku v Ošerově a jinak jsme se kochali rozkvetlými loukami a výhledy. Na kolo jsme vyrazili i v neděli. Chtěli jsme jet kolem Špičáku a kolem toho rozbořeného domu, který jsme minule v lese objevili, ale u křižovatky pod Špičákem se strašně zatáhlo a nad Olešnicí byla vidět bouřka. Báli jsme se, že bychom zmokli, tak jsme jeli zpátky domů, ale nakonec se nám bouřka vyhnula. Odpolko jsme naložili jitrocel na sirup. Bylinkové období už zase začíná :)

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

18. týden roku 2017 1.-7.5.2017 - Nikolka s Adélkou u nás na návštěvě, hledání pokladů na Cikánce a v Lasówce

 

V pondělí byl první máj a tudíž ještě volno. Dopoledne jsme se potkali s tetou Bárou a s holkama, ale jen na chvíli před barákem u babičky, protože jsme po obědě už pádili domů. Ve čtyři nám totiž začínal hasičák. Vůbec se mi na něj nechtělo a dokonce jsem brečel, nakonec to ale bylo super a dokonce mě zvolili vedoucím družstva. Brzy nás čekají závody. V úterý jsem musel už do školy, tak to byla dřina s úkolama, protože jsem měl díky domluvě mamky a paní učitelky hned tři cvičení. Za to jsem pěkně naštvanej, že se na mě takhle domluvily! Ve středu byla po škole logopedie, ale za mamkou jsme se tentokrát nestavovali, protože byla na Záhoří na vernisáži starých fotek. Odpolko jsem dělal úkoly v domečku na zahrádce, protože se mi prostě chtělo. Mamka se hrabala v záhonku a se občas běhal ptát, jestli mám dobře výsledek. Z diktátu se mi povedlo dostat dvojku, takže jsem měl velkou radost. Ve čtvrtek byla po škole angličtina, měl jsem pak počítání na doma, ale díky tomu, že jsem měl v pátek ředitelský volno, tak jsem to dělat nemusel. Kamilka ale do školky šla, protože měla plavání a o to by přijít nechtěla. Mamka mě chtěla vzít do práce. Měla namířeno do Bartošovic na kontrolní den na hřbitov, za Vojtou na Záhoří a do Neratova. Mě se ale chtělo být doma a užít si to, že tu budu sám (teda s tátou). Pustil jsem si vyrábění a zahrabal jsem se do pelechu :) Kamilka chtěla jít ze školky po o, tak jsem dlouho sám nebyl. Odpoledne jsme připravili venku sezení a hrací koutek, protože večer dorazila teta Bára s holkama - s Nikolkou a Adélkou. Byly u nás až do pondělka. V pátek jsme si stihli ještě před spaním pohrát, jelikož bylo pak volno, tak jsme večerku natáhli až do jedenácti. V sobotu jsme si hráli dopoledne doma, po obědě jsme vyrazili na Cikánku hledat poklady z bývalé sklárny. Zbytky sklárny jsme našli docela rychle a překvapilo nás, že tu bylo převážně modré a tmavé sklo. V Lasówce je převážně zelené, tak jsme čekali, že tam bude stejné. Našli jsme tam docela dost skleněných kapiček. Maminka vymyslela, že jsou to dušičky sklářů, kteří tu pracovali :) Jelikož se nám všem hledání moc líbilo, vzali jsme je i do Lasówky, kde jsme také ještě pár skel našli. Měli jsme štěstí na jedno větší modré. Štěstí jsme měli i na chřástala, který už se vrátil z Afriky a začíná hnízdit na Bedřichovce. V neděli jsme si hráli na zahradě a doma, odpoledne propršelo, tak už jsme na výlet nejeli. Udělali jsme si u nás v pokojíčku kino a to nám vydrželo až do večera.

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

17. týden roku 2017 24.- 30.4.2017 - Výlet za babičkou do Chomutova, výstava veteránů, hrad Hněvín, čarodejnice v Orasíně a Podkrušnohorský zoopark

V pondělí měl pro změnu svátek děda Jirka, strejda Jirka a Jiřík a taky všichni ostatní Jirkové :) Dědovi jsme aspoň zavolali a Kamilka mu namalovala přání a zabalila dárečky, který mamka koupila. Učí se vázat mašli, tak to bylo ve stylu: nepomáhej mi, pak řev a proč jsi mi nepomohla? :) V úterý byla třídní schůzka, na kterou šla jako obvykle maminka. Řekl jsem jí, že se nemusí bát :) Nakonec se ale dozvěděla, že nám paní učitelka navrhuje navštívit poradnu, protože má pocit, že už bych měl lépe psát a číst. To samé navrhla i druhému Vojtovi... Ale jinak říkala, že jsem šikovný a mám přehled, ale holt psaní není můj šálek kávy :) Ve středu večer jsme balili prádlo k babičce a ve čtvrtek po angličtině jsme konečně vyrazili do Chomutova. Cestou jsme koukali na pohádky, tak to hezky uteklo. Chvíli jsme si popovídali s babičkou a dědou, předali si dárky a pak jsme šli spát. Jako obvykle jsem spal s babičkou :) V pátek jsme si dopoledne zajeli nakoupit pár věcí do Globusu a po obědě jsme zajeli do Hořešoviček za tetou Alčou a klukama. Venku mě zaujala vodní pumpa, bohužel ale nebyla funkční. U tety jsme si pohráli, nejvíc mě bavila letecká přistávací dráha a hry na televizi :) Cestou zpátky jsme počítali zvířátka, Kamilka byla vytočená, když nějaký bylo na mojí straně a neviděla ho :) V sobotu jsme měli dopoledne sraz s tetou Pavlínou. Společně s ní, Aničkou a Mirečkem jsme se šli podívat do města na sraz aut veteránů. Přidal se k nám i děda Jirka. Ptal jsem se, proč tam jezdí auta z pravěku :) Odpoledne jsme jeli na tetou Martinou a Barunkou do Mostu. Cestou zpátky jsme se stavili na hradě Hněvín, vyšlápli si na jeho věž a stavili se i u kostela Nanebevzetí Panny Marie, který kdysi přeshěhovali skoro o kilometr. Bylo u něj pěkné hřiště, tak jsme se vrátili k babičce až večer. V neděli dopoledne jsme navštívili Starou ves, což je část Podkrušnohorského zooparku. Byly tam postavené jakože staré chalupy a zařízené, jak to bývalo dříve, dokonce tam mají i starou kapličku a větrný mlýn. Venku na louce je spousta starých strojů, třeba na orání. Všechno mě hrozně zajímalo. Ve dvanáct jsme si zajeli na oběd k babičce a po obědě jsme vyzvedli tetu Jitku a vzali jsme na procházku po zooparku, kde jsme omrkli zvířátka. Viděli jsme třeba tuleně, poníky, čápa, velbloudy a spoustu další. Nás skoro víc než zvířátka bral lanový park a různé skluzavky. No a navečer jsme jeli do Orasína za strejdou a Karolínkou a Jiříkem. Slavili se tam čarodejnice. Dokonce i já si vzal na sebe převlek a to už je co říct :) Blbli jsme na hřišti, opekli si buřtíka a tak :) Měli tam postavenou májku, tu jsem u nás ještě neviděl.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

16. týden roku 2017 17.- 23.4.2017 - Velikonoce, výlet do Nového Města nad Metují, můj svátek a kino

Na velikonoční pondělí jsem dle plánu nejdřív vyšupal holky doma. Mamka mi přichystala vajíčko se jménem a Kamča se srdíčkama. Jelikož sněžilo, vyrazil jsem ven ve sněhulích a oteplovákách. Počasí mi rozhodně náladu nezkazilo, na koledu jsem se moc těšil. Nejdřív jsem měl namířeno k Beranům, pak k Fifině a pak za tetama u nás Na Staré cestě. Skončil jsem na konci ulice u Ivy. Pak jsem se vrátil a táta svezl autem na penzion za Danuškou, za starostkou, za Anežkou a do Infocentra. Jelikož jsme měli hlad, dali jsme si obídek a pak jsme jeli směr Sudín za Gabčou. Tam jsme chvíli poseděli a poslední zastávka byla jako vždy teta Růža ve Hlinném. Byla tu i teta Marta, která se šla s náma projít, krmili jsme ovečky a Kamilka všechno fotila a natáčela na můj mobil :) Cestou domů jsme se stavili na hřbitově. Zapomněli jsme zapalovač, ale já ho rychle zajistil od jednoho cizího pána :) A že jsem tak šikovný, táta mi domluvil v družině, že už můžu chodit o půl čtvrtý ze školy sám a můžu vyzvedávat Kamilku. V úterý jsme si to hned vyzkoušeli. Kamilce jsem v šatně pomohli i s oblíkáním a ona mě pěkně poslouchala. Ze školy jsme šli rovnou k tátovi do nové kanceláře, kterou má hned u hřiště. Takže nikde nepřecházíme přes silnici a až bude hezky, můžeme si jít hrát po škole na hřiště. Ve středu do školy přijel Honza Krejčík s divadlem, tak jsme se zase trochu ulejvali. Vlastně tento týden dost, protože v úterý jsme měli ve škole přehlídku dravců, kterou jsem myslel, že jsem propásnul díky nemoci, ale oni jí posunuli a v pátek byl Den Země, takže to jsme se taky neučili. O víkendu jsme si trochu zavýletili. V sobotu nás vzali rodičové do Nového Města nad Metují, kde byla akce Brány města otevřeny. Na náměstí hrála kapela, pár atrakcí pro děti a výstava veteránů. Ta byla i uvnitř zámku. Jedno auto bylo dokonce kožený a ne plechový, další mělo koženou střechu :) Na zámku probíhala výstava modelů elektrických vláčků, tak tam jsme se pěkně zasekli, protože jsem si všechny chtěl pořádně pohlídnout :) Pak jsme ještě zvládli vyšlápnout na zámeckou věž a prohlédnout si park se starým dřevěným zastřešeným mostem. Nakonec jsme stihli ještě poslední jízdu minivláčku, stejného jako jezdí v Hradci Králové. Tečkou za pěknou sobotu byla pizza z místní pizzérky :) V neděli jsem měl svátek. Ráno mi mamka načančala dortík - upekla tentokrát krtkův dort. Dali jsme si ho k snídani a rozbalil jsem si dárky. Kamilka mi namalovala moc hezké přáníčko. Dostal jsem dvoje tepláky, botasky, brouka na solární pohon a dřevěnou stavebnici. Z té jsme si pak stavěli posed a kolem něj jsme z jiné stavebnice postavili stromky a zvířátka. Po obědě jsme jeli na premiéru filmu Mimi šéf, což byla docela sranda.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

15. týden roku 2017 10.- 16.4.2017 Kamilku přijali do školy, Velikonoční přípravy

V pondělí jsme nešli na hasičák, protože jsme oba nastydlý a pokašlávali jsme. Já to měl s kašlem o něco horší, tak jsem zůstal v úterý i ve středu doma. No a Kamilka se ke mě přidala, i když jí vesměs nic nebylo :) No co, aspoň jsme si prodloužili prázdniny. V úterý jsem polehával a koukal na pohádky, ve středu už to bylo odpoledne lepší, tak jsem trochu vyráběl. Na příklad jsem mamince připravil vlastnoručně svačinu do práce i s nepromokavou jmenovkou :)) V úterý byl pro Kamilku slavnostní den, protože ji oficiálně přijali na základní školu, což si moc přála. Dostala i malou odměnu, i když jsme nikdo nečekal, že by ji do školy nevzali :) Pomalu jsme začali plánovat prázdniny, co bude vařit a tak, napsal jsem mamce seznam, co má nakoupit. :) Ve středu jsme ještě odpočívali a ve čtvrtek jsme už měli prázdniny ve škole, ale byla angličtina, tak na tu jsme jeli, abychom aspoň na chvíli vytáhli paty z baráku. Pro změnu ale nebylo dobře mamce, tak uvítala, že jedeme pryč a šla si lehnout. V pátek byl svátek, tak jsme byli všichni doma. Mamka zkoušela vyřit polský żurek, což je něco jako naše kyselo, který ale nikdy nedělala. Komentoval jsem ho, že možná chutná Polákům, ale mě ne :)) V sobotu už bylo mamce líp, tak jsme společně udělali bramborový salát a velikonoční aspik, k obídku špagety a odpolko jsme malovali vyfouklá vajíčka voskem. To mě moc bavilo. Ze starých notebooků a jiných součástek jsem si vytvořit u táty v kutlochu vlastní kosmickou kancelář a vyhrál si v ní celé odpoledne. Večer jsme se dozvěděli, že se ztratila panu Kubíčkovi dcera. Přes den jsme slyšeli vrtulníky a nevěděli proč. Strejda Standa, který je hasič, říkal tátovi, že pokud jí nenajdou, tak pak vyzvou místní lidi, aby jí šli hledat. Tak kdyžtak půjdeme také pomoct. Co mě zarazilo je, že je velká a přesto se ztratila. Mamka říkala, že je nemocná.. Večer koupačka a pak hají s pohádkou. V neděli tu zase lítaly vrtulníky, nakonec ji našli, ale pozdě :( My měli spoustu práce s vajíčkama. Nejdřív jsme je uvařili, pak obarvili a pak je holky malovaly a Kamilka vyrobila vlastní nálepky, tak některá ještě zdobila nálepkama. Mě mamka připravila košíček na koledu a já si nachystal pomlázku. Letos jsme pletli s tátou čerstvou, ale pak jsem si vzal starou, protože jsem měl strach, že to bude holky bolet :)

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

14. týden roku 2017 3.- 9.4.2017 Kamilka - zápis do školy, oslava Rozárky narozenin, hledání pokladů v Lasówce

Po tak krásném prodlouženém víkendu se nám nechtělo ani do práce ani do školy :) Klidně bychom si ještě užívali volníčka a výletů, ale s odjezdem strejdy se pokazilo i počasí, tak nám to nakonec ani tolik líto být nemuselo. V pondělí jsme ještě stihli udělat něco na zahrádce, ale v úterý už se hodně ochladilo. Kytičky a bylinky to ale nevzdávají a na zahrádce nám kvetou dál krokusy i bledule a sněženky, přidaly se modřence, fialky, sasanky, na záhonku se objevuje pažitka, medvědí česnek a normální česnek. Všechno neustále monitorujeme :)) Ve středu měla Kamilka zápis do školy. Všichni jsme šli s ní, protože je to velká událost :) Já bych jí nejradši radil, jenže ona to vůbec nepotřebovala :) Povídala si s paní učitelkou Kapuciánovou, pak nakreslila naši rodinku a pak jí paní učitelka zkoušela z písmenek, barev, tvarů, počítání do deseti, zvířátek a tak. Kamilka všechno zvládla levou zadní :) Ve čtvrtek angličtina a po ní naštěstí žádné úkoly. Paní učitelka totiž jezdí se třeťákama na plavánání, tak nám pak nestihne žádný úkol dát :) V pátek měla Kamilka plavání a odpoledne holky vyráběly nepečený tvarožník s jahodama a želé. Jelikož se nám hrozně zalíbilo želé, vyráběli jsme pak i želé bábovičky s čerstvýma jahodama. Příště je zkusíme i na slano :) V sobotu jsme si uvařili batátovou polívku a zkoušeli polský recept na "kotlet devolay", což je kuřecí řízek plněný bylinkovým máslem. I to jsme si sami vyrobili a bylo to mňam :) Odpoledne jsme šli ven, abychom popřáli Róze k narozeninám a dali jí dárky. Koupili jsme jí dvě skleničky s medvídkem Pú, dvoje tepláky a puzzlíky s Minnie, jak slaví narozky. Kamilka jí ještě vybrala tašku oblečení, ze kterého už vyrostla. Venku se pekla krůta, ale byla dost zima, tak jsme prochladli a i když jsme se pak přesunuli ke strejdovi, nakonec jsme z toho nastydli. V neděli jsme šli dopoledne nasbírat petrklíče na čaj a odpoledne jsme jeli na Bedřichovku, hledat další poklady a opět jsme měli štěstí :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

13. týden roku 2017 27.3. - 2.4.2017 - Odpoledne s Andersenem, Maliňáci u nás na návštěvě - procházka před Panoramu k Supově vyhlídce, procházka ke kostelu sv. Matouše, Kačenčina pohádková stezka, koncert M. Hrůzy, Loučení se zimou

V pondělí zase do školy. Odpoledne bylo tak krásně, že mamka vymyslela, že bychom mohli udělat úkol z matiky venku. No ještě na zahrádce se pak objevila Rozára s Matesem a mě to hrozně rozptylovalo, protože běhali na naší zahradě. Hráli jsme si, že lovíme ryby ze sudu :) Tak to je jasný, že mě to bavilo víc než úkol :) V úterý jela mamka za Vojtou na Záhoří a když jela zpátky, dostala nápad, že nás vezme na poslední bobovačku na Bedřichovku. Byli jsme pro, tak zabalila sváču a vyrazili jsme. Sjezdovka už nebyla v provozu, tak jsme ji měli jen pro sebe. Prohlédli jsme si i kapličku a pak jsme se prošli do Lasówky. Mamka mi chtěla ukázat pod mostem budku pro ledňáčky, ale nebyla tam. Prohlédli jsme si zbytky bývalé sklárny a pak mamka zahlédla v trávě sklíčko. Začali jsme hledat další a nakonec jsme našli pořádný poklad :) Měli jsme z něj hroznou radost. Kameny jsme pak doma vydrhli kartáčkem a vystavili si je na komodě :) Ve čtvrtek po angličtině jsme si rychle poklidili pokojíček, protože přijel Petřík s Anetkou. Akorát že to nějak nestíhali, a tak jsme se jen pozdravili a museli jsme jít spát. V pátek se Kamilka dočkala plavání a já šel domů po obědě a pak jsem se vracel do školy na Odpoledne s Andersenem. Mamka mi na to ušila speciální kalhoty, protože jsme museli být převlečení za někoho ze Čtyřlístku. Šel jsem za Pinďu. Mezitím se šli všichni projít k Panoramě, kde kvete strašně moc bledulí. Prošli si křížovou cestu, napili se z pramene u kaple Panny Marie. Odsud si vyšlápli na Supovu vyhlídku. Já dorazil o půl sedmé sám, měl jsem to povolené, tak jsem se cítil náležitě důležitě :) Véču jsme si dali venku a pak si ještě hráli doma. V sobotu byl apríl, tak jsme se pořád snažili napálit dospěláky :) Po snídani jsme se šli podívat na sjezdovku, kde bylo loučení se zimou. Vyzkoušeli jsme skákací hrad, splnili pár úkolů, poseděli si v rolbě, prohlédli děla a pak jsme šli společně na oběd na Kozí chvílek. Dal jsem si buchtičky s krémem, který jsem celý snědl a ještě pomohl Petříkovi s řízkem :)) Z Kozího chlívku jsme se vydali prochajdou ke kostelu sv. Matouše na Dříši. Cestou bylo všude zase spousta bledulí. Po prohlídce kostela jsme pokračovali směrem ke sjezdovce. Prošli jsme si zastavení Kačenčiny pohádkové stezky a vyšli z lesa přímo na sjezdovce. Pod námi akorát končily sjezdy do Rampušákovo vany. Petříka to docela naštvalo, protože chtěl lyžovat v maskách a my celý odpoledne místo lyžování procourali :) Po sjezdech jsme si zašli domů na večeři, kterou jsme si dali venku a pak jsme šli na koncert Michala Hrůzy. Kamilka se konečně dočkala párku v rohlíku, o který celý den žadonila :) Večer nás ještě čekal ohňostroj :) V neděli byla holčičí koleda, tak nás hned ráno holky zmlátily a i strejdu a Petříka, který to vůbec neznali :)) Anetce se to tak líbilo, že šla obejít s Kamilkou a mamkou celou ulici :) Během dopoledne už si Maliňáci balili věci, ale ještě před odjezdem jsme je vytáhli na prochajdu ke kapličce nad kempem, kde také teče zázračný pramen :) Anetka se tolik zapila, že jsme se jí smáli, že bude mít v bříšku žáby :) Ve dvanáct jsme se rozloučili a už teď se těšíme na příště. Mamka uvařila rychlý obídek, který jsme si dali venku na dece a pak jsme myli dlažbu pod střechou, přesazovali kytky, pleli záhonek a skleník a tak :) Večer příprava do školy, koupačka a další týden pryč jak nic :)

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

12. týden roku 2017 20. - 26.3.2017 - Mamka má nové auto, den otevřených dveří ve škole

V pondělí byl ve škole Dne otevřených dveří. Ráno jsme měli místo školy družinu a učili jsme se až odpoledne. Asi ve tři se přišla podívat mamka s Kamilkou, ale to jsme místo učení zkoušeli 3D tiskárnu na chodbě. Kamilka si prošla celou školu, ale moc jí to nepřekvapilo, protože je to všetečka a celou už jí má prošmejděnou :) Ze školy jsme nejeli domů ale do Hradce Králové, vyzvednou mamky autíčko. Samozřejmě jsme si vyprosili zastávku v Mekáči :)) Úkoly jsem naštěstí neměl, tak večer už jen koupačka a hraní. Kamilka hrála na kytaru a složila vlastní písničku: ) V úterý si vyzvedl Kamilku ve školce strejda Pavel a vzal ji i s Eliškou k nim domů, protože Eliška ho hrozně dlouho prosila, jestli si k nim Kamilka může přijít hrát :) Večer jsme si hráli na školu. Kamilka panenky učila písmenka, dávala jim známky a některé dostaly i vynadáno :) Elišce a Kamilce se společné odpoledne tak líbilo, že ve středu byly spolu zase. Tentokrát jeli společně na nákupy do Náchoda. Mě bylo doma celkem smutno a taky jsem byl trochu naštvanej, že ona se baví a já musím dělat úkoly. Měl jsem dokonce hned dva :( Ve čtvrtek byla po škole angličtina a pak už konečně pátek. Donesli jsme domů lístek, že Kamilka může chodit na plavání a já jsem strááášně chtěl jít na Odpoledne s Andersenem. Večer jsem si postavil v pokojíčku stan a v noci jsem v něm spal :) V sobotu jsme hned po snídani vyrazili na zahrádku, mamka vařila a my si zatím udělali posezení pod smrkem. Obídek jsme si nechali podat z okna a dlabali venku :) Po obědě se k nám přidala Róza a chtěla u nás i spát. Hráli jsme si na zahrádce i doma, postavili posledního mini sněhuláčka, zkontrolovali kytičky a tak. Večer jsme se vykoupali a když se za Rózou stavil strejda, vyhnala ho pryč. O půl desátý si to ale nakonec rozmyslela a chtěla odnést domů :) V neděli jsme zase jedli venku, blbli na trampošce, u bazénu a večer jsme zkoušeli péct rohlíky a housky :)

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

11. týden roku 2017 13. - 19.3.2017 Pozorování jarních kytiček

V pondělí jsem měl místo učení lyžák a u táty jsme si vyškemrali, že půjdeme po o a vzali jsme si domů i Rozárku, tak byla mamka celkem překvapená, když přijela dřív a místo klidu tu našla plnej barák zloprcků :)) Ale kupodivu jsme byli celkem v klidu :) Před hasičákem se ještě stavila Fifina a večer jsme si už konečně váleli šunky :) V úterý jsme šli po škole na prochajdu, hledali jsme první kytičky a výhonky. Sice ještě venku místama sníh a na sjezdovkách tuny, ale jako už se stejně hlásí :) Ve středu jsme po škole zase lítali po zahrádce, chtěl jsem už ven vystěhovat věci z chaloupky, ale mamka mi to rozmlouvala, protože je ještě všude bahno a musí se prý nejdřív umýt dlažba. No vůbec se mi to nelíbilo a byl jsem nafučený. V pátek jsme měli místo školy poslední lyžák a odpoledne jsme si hráli na zahradě i s Rózou, z bazénu jsme nabírali ledovou tříšť a hráli jsme si na vyrábění louží. Kamilka lila vodu do krtičáku a mamka jí říkala, co tam asi hudruje krteček, když mu teče voda na hlavu :) Trochu jsme ještě hrabali zahrádku a na gdouli jsme pověsili velikonoční vajíčka. S mamkou jsem zašel na březové větvičky a z těch jsme vyrobili ozdobu na okno. No a samozřejmě jsme zkontrolovali všechny kytičky na zahrádce :) V sobotu bylo šeredně, ochladilo se a napadl další sníh! Místo běhání venku jsme se jeli podívat do Hradce Králové do autobazaru, mamka si chtěla koupit nové auto. Samozřejmě jsme to vzali přes Mekáč. Výběr auta byl docela rychlý, byla to láska na první pohled :)) Z autobazaru jsme zajeli do OBI pro nové hrábě. Objevili jsme tam "diskotéku", tak nám jí mamka koupila a taky baterky, protože těch je pořád málo. Kamilka si ještě vybrala fialku a dala si ji na okno k posteli. Večer jsme si napustili do lavůrků vodu a koupali si nohy. Protože jsme prdloušové, vzali jsme si k tomu i deštníky a samozjřejmě to skončilo tak, že byla vytopená celá koupelna, ale nesmírně jsme se u toho nachechtali :) V neděli si uvařili vepřový vývar z kostí, který tátovi prodala paní v masně místo žebírek a večer jsme upekli mrkvovo-ořechové muffinky s krémem z mascarpone. Mňam :) Jinak jsme byli zalezlí, protože bylo šeredně. Mamka dodělávala úkoly z polštiny a my pohádkovali.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

10. týden roku 2017 6. - 12.3.2017 - Táta svátek, MDŽ, přijela k nám babička s dědou, Karolínkou a Jiříkem

V pondělí jsme měli po prázdninách hned dlouhý den, protože jsme šli rovnou na hasičák. V úterý nás ve škole vyzveda mamka. Jela ze školení v Hradci a jelikož měl táta svátek, vezla dort a měli jsme jí tátu domů přepadnout :) Potichu jsme vše nachystali v kuchyni a pak jsme na něj vybafli :) Ve středu byl Mezinárodní den žen, tak nás vzal táta po škole do Rychnova a jeli jsme koupit holkám kytky. Kamilka si vybrala sama a mamce jsme chtěli koupit každý jednu kytku, tak se výlet tátovi hodně vyplatil :)) Ve čtvrtek tradičně po škole angličtina a v pátek jsme místo školy lyžovali a odpoledne jsme se konečně dočkali babičky s dědou, Karolínky a Jiříka. Dodatečně jsme oslavili dědy a Kamilky narozeniny a táty a babičky svátek. Dočkali jsme se dortíka s jahodama a kachničky s knedlíkem a zelím, s Karolínkou a Jiříkem jsme zase hráli na agenty, uspořádali jsme karneval, což byla největší sranda, protože jsme si navlíkli i paruky a Jiříka jsme převlíkli za Zvonilku :) V noci jsem spal jako vždycky se všema nahoře. S dědou a Jiříkem jsme obsadili horní patro a říkali jsme, že si tam budeme vesele chrápat celou noc :) V neděli jsme se po obědě zase rozloučili, ale s Karolínkou jsme si vyměnili telefonní čísla a jelikož jsme už velký, můžeme si prostě zavolat cool

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

9. týden roku 2017 27.2.-5.3.2017 - Jarní prázdniny

První den prázdnin jsme prováleli u pohádek. I když mamka přijela z práce už ve dvě, aby nás vzala ven na sluníčko, vůbec se nám nechtělo! Odpolko jsem jel s tátou na kopec vyměnit kameru, svezli jsme se skútrem a viděli hezký západ slunce. K večeři jsme si přivezli z Dvojky burgry a pak jsme s mamkou balili zbylé fochy ze špižírny do balícího papíru a Kamilka malovala lampion, ze kterého pak mamka vyrobila světlo v komoře, aby tam jen nevisela žárovka ze stropu :) Tohle nás fakt baví :) V úterý jela mamka do Dobrého kvůli projektu zaměřeného na kytičky a zvířátka, dost mi o tom vyprávěla a já už si plánoval, jak mě tam vezme na průzkum :) Je to kousek od tety Růži, tak jsme jí poslali po mamce obrázky :) Ze setkání nám dovezla krabičku zákusků, tak jsme se vůůůbec nezlobili :) Jelikož mi bylo přesně 7,5 roku, dostal jsem i malý dárek - sluchátka. Můžu si je připojit třeba k telefonu a potichu se koukat, na co chci :) Místo dortíku mi mamka udělala velkou hruškovou omeletu. Snědl jsem ale jen kousek, protože jsem měl večer zvýšenou teplotu a celou středu jsem pak proležel. Díky prázdninám nebyla ve čtvrtek ani angličtina. Od čtvrtka mamka pracovala z domu. V pondělí odevzdává velký projekt pro hasiče, tak si nemohla vzít uplně dovolenou, ale tak nějak vařila nám dobroty a tahala nás na procházky. :) V sobotu jsme se byli projít kolem koníků k minivodopádu, který díky oblevě nabral na síle. Teče tam teď krásný potůček. Stavili jsme přes něj s Kamilkou mostek z dříví, které leželo na kraji lesa. Odpolko jsme hrabali kousek zahrady, kde už nebyl sníh a pozorovali jsme, jak sněženky a bledule vystrkují hlavičky. Vykukují i další kytičky, ale které to budou, na to si musíme počkat. Spoustu jsme jich zasázeli na podzim a už si nepamatujeme, kam jsme co dali :) Na lyže se nám už o víkendu nechtělo a radši jsme vytáhli kola. Jezdili jsme s Kamčou po Starý, dál je ještě sníh. V neděli jsme doháněl jako obvykle úkoly, dřív se mi nějako nechtělo :)

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

 

8. týden roku 2017 20.-26.2.2017 - Víla Zubnička, Holandani u nás návštěvě, děda nám představil Naďu, dodělali jsme komoru na dobroty

Ráno jsem zvědavě kouknul pod polštář a našel jsem tam novou knížku a taky odpověď na mojí otázku. Víla Zubnička mi napsala, že ze zoubků staví zámek a taky si nevzala žádné penízky za hezké dárky, co mi nosí, napsala mi, ať si je schovám a ať se hezky starám o nové zoubky :) V úterý jsme ve škole vyráběli pozvánku na maškarní a masky. Kamilka si vyrobila zajíčka, já šášu. Mamka byla v Novém Městě nad Metují a cestou z práce viděla stádo srnek, tak zastavila a kochala se. Ukázala nám fotky, bohužel jen z mobilu :) Odpoledne jsme se stavili na návštěvu za našimi holandskými přátely,  kteří k nám přijeli na prázdniny, ale tentokrát jim vůbec nevyšlo počasí. Skoro celý týden totiž pršelo. Letos nám dovezli dózu s holandskýma anýzovýma bonbonama, mě robůtka a Kamilce robůtka ptáčka. Super hračky! Ve středu jsem donesl trojku z diktátu a trojku a jedničku z matiky, tak mi mamka vyhrožovala úkolama navíc, ale nechali jsme je na prázdniny. Ve čtvrtek byla mamka pro změnu v Bystrém a my po škole na angličtině. Domů jsme dojeli tak nějak stejně. Mamka se chlubila, že s Gabčou vyhrály první místo v hádání filmů a otázek. Za odměnu dostaly trička a nám pan starosta poslal keramickou figurku koně Viktora, který je patronem jejich obce. Postavili jsme si ho k bačetínským bludičkám :) V pátek jsme měli mít lyžák, ale kvůli dešti nám ho zrušili. Před prázdninama už nás ale paní učitelka moc netrápila. Domů mi ale dala na dodělání procvičování na měkké a tvrdé slabiky a v matice už jsme začali násobit! Odpoledne se stavil děda a dovezl hasičské auto na ovládání, které jsem si přál za vysvědčení. Dělá hrozný kravál, ale jsem z něj nadšený, zejména proto, že stříká i vodu. Mamka nám povolila hasit v koupelně, tak jsme si užili velkou zábavu :)) V sobotu jsme dopoledne uklízeli apartmány a i u nás dole, vařili jsme obídek, pekli bábovku a udělali chlebíčky, protože jsme měli vzácnou návštěvu. Děda nám přivezl ukázat svojí novou přítelkyni Naďu, která by třeba jednou mohla být naše druhá babička :) Byla moc milá a skoro pořád si s náma hrála, povídala si, líbily se jí naše obrázky a celkově to bylo moc fajn :) V neděli se děda stavil, aby zjistil, zda obstála, tak jsme mu řekla, že určitě jo :)) Já měl ale teda nejdřív ale trochu strach, že jí vyměníme za babičku Anežku, což jsem samozřejmě nechtěl, ale pak jsem to pochopil a dal jsem jí šanci :)) V neděli dopoledne odpočívačka, prochajda a pohádky. Odpoledne jsme se pustili do předělávání komory, ve které byl velký regál, ke kterému se nedalo jít a k věcem vzadu byl špatný přístup. S tátou jsme nedřív všechno vystěhovali, táta pak navrtal lišty, do kterých dal držák na police, na ty nařezal dřeva a mamka tam pak vymalovala, umyla stěny i podlahu, na dřeva dala barevný papír a nanosili jsme tam kompoty, zavařeniny, med, brambory, ořechy a tak. Měli jsme z toho všichni velkou radost a já bych se tam nejradši nastěhoval :))

imageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

7. týden roku 2017 13.-19.2.2017 Malińáci u nás na jejich jarních prádzninách, Valentýn, Kamilka 6. narozeniny, masopust v Orlickém Záhoří, lyžování, běžkování

V pondělí jsem si udělal po škole s Petříkem úkoly, bylo to fajn, mít na to parťáka. Kamilka měla teplotu, tak ležela. V úterý byl Valentýn. Ráno nám mamka dala balíčky s plyšáčkama se srdíčkem (já mam žirafku, Kamilka sloníka) a dvoje srdíčkový bonbonky. Vzal jsem je do školy a rozdělil se s dětma :) Kamilce už bylo dobře, ale táta jí radši nechal ještě doma. Odpoledne jsme si pak společně hráli ve čtyřech, koukali jsme i na pohádku a cpali se jak tasemnice :) Já si u pohádky vytrhnul nahoře další zub :) Mám tam teď díru jak vrata :) Horní jedničky jsou už pomalu ale jistě vidět :) V noci mi nechala víla Zubnička pod polštářem další knížku. Než mamka přijela z práce, měl jsem jí přečtenou :) Ve středu táta dopoledne učil Petříka a Anetku lyžovat a odpoledne jsme jeli všichni společně na večer do Černé Vody. Mamka se nedřív trochu bála, protože sníh byl namrzlý a nebyl urolbovaný. Teta se bála jezdit na kotvě a táta se bál o Petříka a Anetku a ze začátku je jistil. My s Kamčou jezdili jak draci a nebáli se ničeho. Na konci už jezdili všichni bez obav :) Dali jsme si tam malinovku a klobásu v autě cestou zpátky jsme oba usnuli :) Ve čtvrtek byla po škole angličtina a pak na mě čekal úkol z češtiny. Trvalo mi to hrozně dlouho a měl jsem svou stávkovací náladu, takže jsme se s Petříkem a Anetkou už neviděli, což jsem málem obrečel. V pátek to ale bylo super, protože jsme měli místo školy lyžování a pak jsme byli celé odpoledne s Petříkem a Anetkou. V sobotu byly Kamilčiny šesté narozeniny. Mamka vstávala už v šest hodin, já se k ní přidal o chvíli později. Připravili jsme dárky na stůl a jeden do postýlky, dortík a skleničky s džusem. Dlouho jsem to vydržel a Kamilku jsem vzbudil. S mamkou jsme jí popřáli, dal jsem jí kytičku a rozbalila si dáreček, ve kterém byla plyšová Anna. Pak jsme se převlékli z pyžámek, rozbalili si zbytek dárečků a dali jsme si dortík. K plyšové Anně přibyla Elza, šatičky pro bárbínky a notebook Hello Kitty :) Ten se mi líbil a zkoumal jsem, co všechno umí. Je v něm třeba doplňování písmenek do slov, takže si s ním vyhraju i já. :) Dopoledne se ještě stavil Petřík s Anetkou a koukali jsme na Popelku a mlsali sýrový popcorn. Škoda, že už museli jet domů :( Dopolko jsme s mamkou uvařili batátovou polévku. Vůbec jsme netušili, jak bude chutnat, ale mamka to prostě chtěla vyzkoušet :) Moc nám chutnala a na neděli vůbec nezbyla :)) Po obědě jsem jel s mamkou do Orlického Záhoří na masopust, protožek Kamilce se k rýmě přidala i zvýšená teplota, tak raději zůstala v posteli a odpočívala. My byli oba na masopustu poprvé, tak jsem byl zvědavý. Měli jsme přijít v maskách, ale to se mi moc nechtělo. Když jsme přijeli na smluvené místo, už tam byla spousta lidí a my byli jedni z mála, kdo neměl masku. Jelikož jsem měl batoh, tak jsem šel za školáka :) Šli jsme průvodem asi 3 km s osmi zastaveními u různých domů, kde se zpívalo, tancovalo a jedlo něco sladkého - šátečky, koblížky, věnečky, štrůdl nebo chlebíčky, jednohubky a dospěláci pili panáky. Kousek cesty jsem se i vezl na poníkovi, takže kromě požitků z mlsání jsem měl i takový hezký žážitek :) Na konci jsme pohřbili basu, což je také tradiční akce a pak jsme dostali ovar. Ten jsme si ale vzali domů a když jsem viděl, že je v něm tlusté maso, tak jsem ho nechtěl, ale táta s mamkou si na něm pochutnali. Dostali jsme domů i jitrničky, ale ty jsme si nechali na neděli. S Kamčou jsme koukali na pohádky a malovali si. Večer už jí bylo líp. V neděli jsme odpočívali a večer jsem si vytrhnul další zub. Hned jsem ho vyčistil a připravil do krabičky pro Vílu Zubničku se vzkazem, co dělá se zoubkama, protože mě to fakt zajímalo :) Nechal jsem jí tam i pár penízků ze své kasičky za to, že mi nosí tak hezké dárky.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

6. týden roku 2017 6.-12.2.2017 Dostal jsem telefon, začal jsem chodit do školy sám, o víkendu dorazili Maliňáci

Od pondělka jsem chodil do školy sám a po příchodu ke škole jsem volal našim, že tam jsem :) Ve středu jsme po škole pomáhali mamce balit věci na školení. Kamilka jí nacpala do kufříku polštářek a plyšáčka, aby jí tam nebylo v noci smutno :) Ve čtvrtek a v pátek jsme byli doma jen s tátou, mamka jela na dvoudenní školení do Jeseníků. Bydlela v hotelu Dlouhé Stráně v Rejhoticích, kousíček od vlakové zastávky, ze které jsme se chtěli před rokem o podzimních prázdninách svézt vlakem, ale tenkrát to nevyšlo, protože tam něco předělávali a jezdil jen autobus. Když mamka dorazila, už byla Kamča doma, protože jí vzal táta po o. Já měl ve škole celý den lyžování, tak mě pak vyzvedla mamka v družině. Přivezla nám bloky na malování, stříbný propisky a flešky. Kamilce ještě skleněný pilníček na nehtíky :) V sobotu jsme se nemohli dočkat, až přijede strejda Péťa s tetou Míšou a hlavně s Petříkem a Anetkou. Jsou to super parťáci, vždycky si hrozně vyhrajeme. Příští týden mají jarní prázdniny, tak k nám přijeli na lyže. Táta jim slíbil, že se ujme Anetky a Petříka a naučí je lyžovat. Dorazili kolem čtvrté hodiny. Pohráli jsme si chvíli venku a pak jsme až do večera seděli u nás. S Petříkem jsme řešili Bermudský trojúhelník, holky koukaly na Barbie, táta se strejdou řešili tátovu nádrž na vodu a mamka s tetou si vyměňovaly zážitky se školou. Jako vždy byla velká sranda :) V neděli jsme se všichni vypravili k Orlickému Záhoří na běžky. Petřik s Anetkou stáli na běžkách poprvé a mamka chtěla vyzkoušet okruh v Jadrné, který bude na příští sezónu nasvícený. Je tam mírný terén, tak jsme neváhali. Samozřejmostí byl batoh plný svačinky :)) Petřík s Anetkou nejdřív docela padali, ale nakonec jsme zvládli objet celý okruh 2x. U parkoviště jsme si pak sedli na starou cívku, ze které je vyrobený stojan na banner. Vyfotili jsme se na něm a říkali jsme, ať fotku mamka pošle starostovi Vojtovi, aby viděl, jak jsme mu to tam obsadili :) Měli jsme z toho velkou srandu :) Odpolko odpočinek u pohádek s Petříkem a Anetkou. Dnes ale žádný ponocování, protože zítra už zase vstáváme a my ještě nemáme prázdniny jako Maliňáci.

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

5. týden roku 2017 30.1.-5.2.2017 Vysvědčení + pololetní prázdniny

V pondělí po škole hasičák, úkoly jsem si udělal v družině, takže do večera pak už pohodička a žádné povinnosti. Trochu jsem se hrozil, jak dopadne pololetní vysvědčení. Bál jsem se, jestli mi učitelka nedá trojku z češtiny. Mamka ale koukala na elektronickou žákovskou a zjistila, že budu mít v klidu dvojku, ale neřekla mi to. V úterý jsme se normálně učili a poslední hodinu jsme dostali vysvědčení. Frančezce se to její nelíbilo, tak ho hodila do koše a měla zase průšvih :) Já dostal dvojku z matiky, z češtiny a z tělocviku. Mamce jsem mezi dveřma říkal, že je to dobrý, že mám víc jedniček než dvojek :)) Taky jsem slíbil, že to zkusím vytáhnout na samý jedničky, tak uvidíme, jak dlouho mi tohle nadšení vydrží :) Maminka mi dovezla z Rychnova dortík a limču, tak jsme si udělali oslavičku. Dostal jsem šablonku na malování mandal a dvě tornáda a dva zmizíky, protože se mi pořád někam schovávaj :) Velkým překvapením bylo, že mi táta dal SIMku, takže jsem konečně mohl zprovoznit mobil, který mi nechal děda Franta. Mamka mi do něj uložila číslo na sebe, tátu, babičku, dědu Jirku a dědu Frantu. Všechny jsem postupně obvolal, abych jim řekl, že mám mobil, ať si uloží moje číslo :)) Ráno jsem byl vzhůru už když mamka jela do práce a domluvili jsme se, že mi zavolá, až dojede do Rychnova. To splnila a já jí pak volal potají ze školy, že už tam jsem :) Šel jsem chtěl jít samozřejmě sám, proto jsem taky dostal telefon. V poledne jsem mamce poslal ze školy sms, že jsem v pořádku a pak jsem jí psal o půl čtvrtý, že jsem ve školce :) Je to super, že můžeme být v kontaktu, i když nejsme spolu! :) Ve středu si mamka domluvila v práci dovolenou, abychom si mohli užít pololetní prázdniny. Ty jsem měl sice jen v pátek, ale mamka zůstala už ve čtvrtek. A nakonec se to hodilo, protože když jsem odešel do školy, šla Kamča ven, že už půjde s tátou taky do školky, jenže utrhla velkej rampouch ze střechy, ten se zlomil a praštil jí a říznul do nosu, takže jí tekla krev. Hlavně se i lekla, takže uvítala, když jí mamka nabídla, ať s ní zůstane doma :) Když jí přestal bolet nos, vyrazili spolu na běžky. Já měl po škole kroužek šikulu, vyráběli jsme krmítko s ptáčkem a pak jsem jel s tátou a dědou vyzvednout dědovo auto do Hlinného. Samozřejmě mě trochu mrzelo, že byly holky běžkovat beze  mě, ale když jsem viděl Kamči nos, tak už jsem se nezlobil :) Po škole jsem šel chvíli blbnout k Frančezce a pak jsme jeli na angličtinu. Po angličtině jsem si udělal krátký úkol z matiky (část jsem už měl hotový z družiny) a pak už mohly začít prázdniny :) Večer jsme si udělali popcorn a koukali na Čapí dobrodružství. V pátek ráno jsme po snídani vyrazili na Černou Vodu na lyžovačku. Cílem bylo naučit mamku lyžovat :) Jela prvně na kotvě a první jízdu jí táta jistil, protože se bála, ale pak už to bylo dobrý. Bylo krásný počasí, tak jsem si tam dali i obídek venku a lyžovali až do odpoledne. Na zahradě jsme s tátou ještě upravovali náš sněžný hrad a koukali jsme, že nám protéká přístřeškem voda, tak to budeme muset na jaře zase opravit. Mamka mi dala na parapet u kuchyně tác s teplou polívkou a čajem, moc se mi líbilo jíst takhle venku ;) Doma jsem si pustil vyrábění a odpočíval jsem. V sobotu jsme dopoledne vyrazili s Kamčou a mamkou na běžky, táta uklízel apartmány. Dnes jsme měli ale s Kamčou padací den a do stopy jsme pořád obtiskávali zadky :) Kamilka se pak už naštvala a táta si pro ní musel přijet :))

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

4. týden roku 2017 23.-29.1.2017

V pondělí měl narozeniny děda Jirka. Po hasičáku jsme mu zavolali a Kamilka zabalila naprosto sama i dva dárečky :) V úterý na mamku dolehla nějaká nemoc, tak jela do práce jen na dopoledne, v lékarně si koupila sirup na kašel a vitamíny a pak jela domů do postele. Když jsme přijeli ze školy a viděli, že leží, sami od sebe jsme jí ohřáli polévku a uvařili čaj :) Ve středu šla k doktorovi a ten řekl, že má nějakou virózu. Už se jí pak ale dýchalo líp. Zato jsem začal pokašlávat i já. Ve středu a ve čtvrtek jsem si udělal úkoly v družině, měl jsem velkou radost, že jsem pak už nemusel doma dělat nic :) V pátek se mi ve škole hodně líbilo, protože jsme měli jen jednu hodinu a pak jsme jeli skibusem lyžovat. Táta nás pak vyzvednul po o a jeli jsme i s Kamilkou zpátky na sjezdovku a lyžovali jsme až do zavíračky. Večeři jsem si vzal do své režie, mamka byla můj pomocník. Rozkrájela mi housky a zeleninu a šoupla plech do trouby, jinak jsem se o vše postaral sám. Vyrobil jsem zapečené housky s kečupem, sýrem a šunkou a obloženou zeleninovou mísu :) Večer jsme mastili s mamkou a Kamilkou karty. Mamka skoro pořád prohrávala, tak jsem z toho měl náramnou radost a hrozně jsme se u toho nachechtali :) V sobotu šel táta pracovat do Infocentra, my s mamkou uvařili a jelikož nemá pauzu na oběd, tak jsme mu ho donesli do práce. Jen já a Kamilka, bylo to velké dobrodružství. Na obranu jsem si vzal s sebou těžkou pánvičku. Kdyby nás někdo chtěl unést, tak bych ho přetáhnul tou pánvičkou :)) Poradím si opravdu se vším :) U táty jsme se zdrželi, protože tam už moc nechodí, tak jsme potřebovali všechno prozkoumat :) Nečekaně nám domů dovezli nové matrace a komodu, tak jsme ji odpoledne s mamkou montili. Když jsem zjistil, že je uvnitř nasvícená, tak jsem se celý rozplýval a hned jsem zkoušel, jak to vypadá, když se zhasne a plánoval jsem, co do ní všechno dáme :) Také jsme plánovali, jak po zimě začneme rekonstruovat kůlnu a že nahoře vznikne klubovna, do které přesuneme ty staré matrace a ještě nám hezky poslouží :) V neděli jsme jeli s tátou na výlet do Hradce, koupit pár věcí do Hornbachu.

 

imageimageimageimageimage

 

 

 

3. týden roku 2017 16.-22.1.2017 Závod na saních rohatých

V pondělí jsme objevili v internetové žákovské, že budu mít dvojku z tělocviku. Maminka se tomu dost podivovala, byla naštvaná a nechápala proč, tak jsem dostal za úkol, zjistit od paní učitelky, co dělám špatně. Ta mi řekla, že se občas nechám strhnout jinýma dětma a necvičím anebo když mě někdo naštve, tak se urazím a opět necvičím. No bylo mi to líto, protože jsem netušil, že za tohle můžu být dvojku z tělocviku. Ach jo. Takže mám motivaci na příští pololetí fungovat ve škole lépe a svědomitěji. Ve středu mamka pracovala v Orlickém Záhoří a po škole mi ukazovala fotky z úpravy běžeckých tras, tak jsem říkal že se musím dohodnout se strejdou Péťou, jestli by mě taky někdy vzal do rolby. Ve čtvrtek nás ve škole vyzvedla mamka a dovezla nám z Rychnova od kuchaříčků tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou. Mňááám. Sice si plánovala, že si je dáme k večeři, ale zblajzli jsme ještě před angličtinou :) V pátek bylo kolem nuly, tak jsme s tátou vytvořili ještě jednu klouzačku venku a věž hradu :) Odpolko se za mnou stavila Anička, tak jsm si hráli venku, ale zase mě chtěla mít pro sebe a Kamilka se naštvala a šla radši domů. V sobotu jsme po obědě vyrazili do Orlického Záhoří na Černou Vodu na Mezinárodní závod ve sjezdu na saních rohatých. Jelikož jsme soutěžili už vloni, moc jsme se na to těšili :) Letos tam mamka byla trochu pracovně, tak jsme vezli z Deštného kostým Rampušáka a Kačenky, protože ho strejda starosta Vojta zapomněl vyzvednout :)) Nezapomněli jsme samozřejmě nafotit všechny loga a pak už jsme si užívali sluníčko, sníh a pohodičku. Letos jsme měli závodní číslo 35 a z 80 soutěžních týmů jsme skončili na 33. místě s časem 1,11:19. Doma jsme pak našli pamětní list z loňského roku a byli jsme o sekudnu rychlejší :) V neděli jsme šli na procházku, k obídku si udělali svíčkovou s knedlíkem a odpolko pohádky, vana a relax :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

2. týden roku 2017 9.-15.1.2017

V pondělí byla ráno mamka doma. Zkoušel jsem, jestli mě vezme po o, ale jela do Polska a přijela až ve tři, takže to neklaplo. :) Venku pořád chumelí, tak jsem po hasičáku pomáhal odklízet a rochnili jsme se ve sněhu. Museli jsme taky nasypat ptáčkům zrní, protože teď to mají s jídlem těžký :) V úterý jsem zase donesl trojku z češtiny, tak jsem musel dělat cvičení navíc, ale komentoval jsem to, že Vojta měl taky trojku a Štěpán čtyřku. Ve středu jsme vyráběli ve škole z roličky od toaleťáku zasněžený domeček a ten náš už opravdu je :) Mamka nám dovezla z hrabáku masky na karneval - hlavně mě, protože Kamilka má šatiček spousty. Mám teď policejní košili i s odznakem, záchranářské kalhoty a košili a policejní vestu + Kamča dostala sukni na tančení a dvě paruky. S těmi byla velká sranda :) Ve čtvrtek jako obykle angličtina, po ní jsem dělal úkol z matiky extra dlouho a pak konečně pátek. Ve škole nás vyzvedla mamka, protože akorát jela od paní starostky. Zase připadl další sníh, tak se mamka pustila do ometání skleníku, ale zjistila, že vůbec prošlápnout si k němu cestu, není sranda. Sníh měla do půlky stehen a jelikož to je prašan, pěkně se bořil :) Dosypali jsme zrníčka ptáčkům a pak jsme pozorovali sýkorky za oknem z ložnice. Z pokojíčku jsme viděli i strakapouda. V sobotu jsme s tátou vyhrabali v kupě sněhu tunel a udělali si jezdící dráhu. Nejlíp se jezdilo na igelitu :) Promáchali jsme tolik oblečení, že už se to ani na žebřík do koupelny nevešlo :) Ale sníh si teda užíváme, je to paráda :) No a v neděli jsme s tátou hrabali tunel, aby mohla jezdil lanovka a pak jsme šli s mamkou na procházku a odhazovali sníh na zahradě. I oběd jsem si dal venku :) Zima mi vůbec nevadí :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

 

1. týden roku 2017 2.-8.1.2017

V pondělí jsme měli ještě prázdniny. Když odjela Mája s tetou, šli jsme lyžovat. Odpoledne jsem s mamkou dělal dobrovolné úkoly, kupodivu i celkem bez odporu :) No a v úterý už jsme mazali do školy a školky. Do sešitu na psaní jsem napsal, že chci být zasněžovákem :) Psaní jsem měl i za úkol. Vím, že se blíží vysvědčení a že nebudu mít z češtiny jedničku, takže už nedostanu stipendium, tak jsem z toho smutný. Mamka ale říkala, že to můžu na konci roku zase vytáhnout na samý jedničky. Od středy do pátky pořád sněžilo, napadlo půl metru nového sněhu. Táta pořád musel chodit odklízet sníh a mamka si radši vzala na středu práci domů, aby nemusela jet. Ve čtvrtek ale musela do RK a říkala, že se jelo docela dobře. My si to vyzkoušeli odpoledne, protože jsme jeli na angličtinu. V pátek nás vyzvedla ve škole mamka. Potichoučku jsme šli domů a vybafli jsme na tátu. :) Odpolko hraní, pohádky, úkoly jsem na víkend nedostal. V sobotu jsme byli dopoledne doma, protože bylo ráno -19°C a jelikož jsem chtěl hrát nějakou hru na počítači, založili jsme si virtuální farmu. Staráme se s Kamčou zahrádku, pěstujeme obilí, brambory, krmíme zvířátka a meleme mouku :) Odpoledne byla valná hromada hasičů. Sice se nám moc nechtělo od farmy odejít, ale když mamka přislíbila, že se o ní postará, nakonec jsme šli. Jednak jsme museli zaplatit členské poplatky, ale hlavně jsme kromě povídání dostali i řízek s bramborem a pohár, což se nám velice líbilo. Jako bonus jsme se potkali s kamarádama :) Po hasičích jsme šli rovnou do vany a cpali jsme se v ní ještě vekama ve vajíčku, které nám mamka připravila. Večer jsme mrkli na pohádku a pak už se šlo rovnou spinkat. Ráno jsme hned chtěli pustit farmu, těšili jsme se na sklízení. :)) Trochu se u toho samozřejmě dohadujeme, protože farmu máme jednu a my jsme dva :)) Před obědem jsme šli všichni čtyři na procházku. Bylo parádní počasí. Sice mrzlo, ale svítilo sluníčko a všude je půl metru prašanu, tak jsme se mohli válet ve sněhu a dělat andílky a mamka fotila. Odpoledne se stavila Anička, tak jsme byli u nás doma, pak jsme chvíli jezdili na bobech u ní na zahradě a pak jsme zase byli u nás. V pět jsme to museli rozpustit, vykoupat se, připravit věci do školy a hají.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

 

 

Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na WebSnadno  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek